foto: Ekrānuzņēmums
Kreituse: Saulkrastu novada veidošana izskatās pēc ekonomiski politiskas ieinteresētības
Pēc Kreituses domām konfliktam šajā reģionā pamatā ir Skultes osta.
Politika
2020. gada 5. marts, 13:48

Kreituse: Saulkrastu novada veidošana izskatās pēc ekonomiski politiskas ieinteresētības

Jauns.lv

“Valdošajai koalīcijai jāsaprot, ka tas ir opozīcijas darbs - aizstāvēt savas intereses un organizēt savus vēlētājus. Teikt, ka tas ir kāds noziegums, vai, ka ZZS, kas organizē šos protestus, ir pretvalstiska, nevajadzētu. Piemēram, Saulkrasti ir shēma, ko patīkami šķetināt, redzot, kā cilvēki mēģina noslēpt āža kāju baltos palagos. Pēc loģikas, ja par kaut ko varētu protestēt, tad par to, kāpēc tā saucamos piejūras novadus neapvieno vienā. Carnikavai un Saulkrastiem šo kopējo interešu ir daudz vairāk nekā tam, kas notiek tagad,” par novadu reformu RīgaTV 24 speciālizlaidumā sacīja RSU profesore Ilga Kreituse.

Pēc Kreituses domām konfliktam šajā reģionā pamatā ir Skultes osta - sašķidrinātās gāzes terminālis, kuru grib būvēt, bet pret ko ir iebildumi apkārtējiem iedzīvotājiem.

„Tā ir partiju ieinteresētība zināmos projektos. Es negribu vainot nevienu partiju, ka tā gribētu piesavināties amerikāņu naudu, bet, ja partiju vadītāji sēž ilgstošās sarunās ārpus savām darba telpām, kā tas ir noticis ar Jaunās konservatīvās partijas vadītāju un cilvēku, kas no Amerikas puses pārstāv šī projekta būvniecību, un notiek sarunas, par kurām sabiedrība netiek plašāk informēta, tad rodas jautājums, kas īsti notiek,” sacīja Kreituse.

foto: Ekrānuzņēmums
Pēc Kreituses domām konfliktam šajā reģionā pamatā ir Skultes osta.

Profesore arī uzsver, ka Saulkrastu mākslīgais novads, kas netiek veidots gar jūru, bet ieiet zemes vidienē, ir vairāk saistīts ar sašķidrinātās gāzes vada celtniecību. Jo, ja šim gāzes vadam piešķir valstiskas nozīmes objekta statusu, tad zeme tiek atsavināta automātiski, neņemot vērā nevienu viedokli, jo tas ir valsts interesēs.

„Šobrīd zināmas šaubas gan rada tas, ka Kariņa kungs ir izteicis, ka viņš nevar viennozīmīgi pateikt, ka šai sašķidrinātai gāzei Latvenergo būs otrais iepircējs, garantētais naudas devējs. Ne velti tautā tas ir ieguvis nosaukumu OIK 2, jo, ja valsts dod garantijas un Latvenergo tas ir obligāti jāiepērk, tad tā ir tā pati sistēma,” pārliecināta ir profesore.

Pēc Kreituses domām šī novada veidošana izskatās pēc  ekonomiski politiskas ieinteresētības, nevis pēc kaut kādas loģikas, kas darbotos. „Es nekādi nevaru saprast, kāpēc ir jāiet vidienē. Es saprastu, ja Carnikava un Saulkrasti teiktu – mēs gribam būt kopā, jo mūsu kopējās intereses ir attīstīt Vidzemes jūrmalu ar visām tā tendencēm, kas tur ir iespējamas.”