foto: Gints Ivuskans
"Jēkaba un Mimmi" producenti nominēti Eiropas gada balvai!
Multfilmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" radošā komanda.
Kultūra
2020. gada 28. februāris, 14:58

"Jēkaba un Mimmi" producenti nominēti Eiropas gada balvai!

Jauns.lv

No 3. līdz 5. martam Bordo, Francijā, notiek Eiropā nozīmīgākais Animācijas pilnmetrāžas filmu kopprodukcijas forums “Cartoon Movie”, kur ik gadu tiek arī pasniegtas Goda balvas labākajam režisoram, producentam un izplatītājam. Šogad kategorijā Gada producents starp trim pretendentiem nominēta Latvijas studija “Atom Art” kopā ar saviem Polijas partneriem “Letko” par darbu pie režisora Edmunda Jansona Simtgades filmas “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Gints Ivuskans
"Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" producente Sabīne Andersone.

Ikgadējais animācijas filmu forums Cartoon Movie ir dibināts 1999. gadā, tur tiekas animācijas nozares pārstāvji no visas Eiropas. Katru gadu forumā piedalās vairāk nekā 900 profesionāļu – vadošās animācijas studijas, filmu izplatītāji un investori –, un katru gadu labākajiem no tiem tiek piešķirtas Cartoon Movie Tribute balvas, “lai izceltu īpašus sasniegumus, kompānijas un personības, kas pozitīvi un dinamiski ietekmē animācijas industrijas attīstību”. Balvas tiks pasniegtas 5. martā.

"Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" pirmizrāde

Animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" pirmizrāde kinoteātrī "Splendid Palace" 2019. gada 30. janvārī.

gallery icon
153

Foruma Cartoon Movies vēsturē vēl tikai vienu reizi nomināciju sarakstā iekļuvuši Baltijas animācijas profesionāļi – 2007. gadā labāko producentu četriniekā tika iekļauta igauņu Eesti Joonisfilm un Latvijas studija Rija par darbu pie filmas Lote no Izgudrotāju ciema (2006).

Edmunda Jansona pirmā pilnmetrāžas animācijas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi pirmizrādi piedzīvoja apmēram pirms gada – 2019. gada 30. janvārī –, tā bija pēc kārtas piecpadsmitā filma Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei, un tās veidošanā savu radošo darbu ieguldīja arī scenārija autore Līga Gaisa, māksliniece Elīna Brasliņa, galvenais animators Mārtiņš Dūmiņš, producente Sabīne Andersone, izpildproducente Ieva Vaickovska, lomu ierunātāji Andris Keišs, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Nora Džumā, Eduards Olekts, Baiba Broka, Eduards Zilberts, Māra Liniņa un daudzi citi.

foto: Gints Ivuskans
Filmas režisors Edmunds Jansons.

Aizvadītā gada laikā filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi kļuvusi par vienu no populārākajām pilnmetrāžas animācijas filmām Latvijas jaunāko laiku vēsturē – kinoteātros to apmeklējuši vairāk nekā 29 000 skatītāju, 2019. gada Zinību dienā, 1. septembrī, filma piedzīvoja arī TV pirmizrādi Latvijas televīzijā. Gan kinoteātros, gan televīzijā filma tika demonstrēta arī speciāli ierunātā krievu valodas versijā.

Filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi ir piedzīvojusi arī vērienīgu starptautisko karjeru – kopš starptautiskās pirmizrādes Zviedrijas bērnu filmu festivālā BUFF Malmē filma pabijusi vairāk nekā 65 pasaules kinofestivālos, saņēmusi balvas Irānā un Polijā, bet vēl svarīgāk, ka tā nonākusi arī vairāku valstu kinoteātru repertuārā – Francijā, Spānijā, Nīderlandē un Polijā, turklāt dublēta attiecīgo valstu valodās.