foto: LETA
Apturēts "Z-torņu" ekspertīzes veicēja Dzirkaļa sertifikāts ēku ekspertīžu veikšanā
Būvekspertīzes veicēja inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis.
2020. gada 25. februāris, 12:20

Apturēts "Z-torņu" ekspertīzes veicēja Dzirkaļa sertifikāts ēku ekspertīžu veikšanā

Jauns.lv / LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) apturējis Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" būvekspertīzes veicēja inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētāja Arta Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, liecina Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) pieejamā informācija.

No BIS datiem izriet, šā gada 20.februārī BVKB apturējis 2016.gada martā Dzirkalim izsniegto sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, kā pamatojumu minot "būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumu".

BVKB informēja, ka lēmums apturēt sertifikātu ir saistīts ar daudzfunkcionālā kompleksa "Z-Towers" ekspertīzi. Lēmums pieņemts par būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumiem ekspertīzes veikšanas gaitas dokumentēšanā un nepietiekami pamatota ekspertīzes atzinuma sagatavošanā. Par minētajiem pārkāpumiem normatīvais regulējums paredz atbildību - būvspeciālista sertifikāta darbības apturēšanu uz laiku.

Viens no BVKB kā sertificēšanas iestādes uzdevumiem ir ne tikai sertificēt būvekspertus, bet arī veikt viņu patstāvīgās prakses uzraudzību. Uzraudzības ietvaros BVKB izvērtē saņemtās sūdzības vai informāciju par būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumiem, kā arī konkrētā eksperta sagatavotā atzinuma pamatotību un atbilstību normatīvo aktu prasībām.

BVKB ir informējis Rīgas pilsētas būvvaldi par lietā konstatētajiem apstākļiem, lai tā savas kompetences ietvaros lemtu par turpmākajām darbībām saistībā ar daudzfunkcionālo kompleksu "Z-Towers".

BVKB Būvspeciālistu sertificēšanas nodaļas pieņemtais lēmums ir stājies spēkā 24.februārī un tas ir apstrīdams BVKB direktoram viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Projekta "Z-Towers" attīstītāja "Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners norādīja, ka attīstītājs ir informēts par Dzirkaļa sertifikāta apturēšanu uz laiku, taču šis fakts nekādā veidā neietekmēšot objekta tālāku attīstību.

"Patlaban jau gatavojam objektu pirmajiem dzīvokļu īrniekiem un ir sākušies darbi biroju nomnieku telpu pielāgošanai," piebilda Neguliners.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs norādīja, ka BVKB lēmumu pieņēmis, pamatojoties uz Vircava vadībā 2019.gada 12.novembrī un 13.novembrī sagatavotajiem Būvvaldes iesniegumiem ar lūgumu izvērtēt daudzfunkcionālā kompleksa "Z-Towers" ekspertīzi.

"Konstatējot profesionālās darbības pārkāpumus, šā gada 21.februārī BVKB pieņēmis lēmumu apturēt ekspertīzes veicēja, inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētāja Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā. Ņemot vērā objekta skandalozo attīstības gaitu un bijušā domes priekšsēdētāja izteikto politisko lobiju, BVKB lēmums met ēnu ne tikai uz iesaistīto būvniecības dalībnieku pieņemtajiem lēmumiem, bet arī mudina domāt par apzinātām prettiesiskām darbībām, īstenojot Rīgā un visā Latvijā vienu no apjomīgākajiem investīciju objektiem," atzina Vircavs.

"Vēl 2019.novembrī savā publikācijā Dzirkalis norādīja medijiem, ka "Z-Towers" ir stabilākā un drošākā būve Rīgā. Šajā kontekstā tika izteikta kritika Rīgas pilsētas būvvaldei par apzinātu vilcināšanos, pieredzes un izpratnes trūkumu, izvērtējot tik apjomīgu būvi kā šī. Skaļā retorika gan nav bijusi par šķērsli BVKB Dzirkaļa izstrādāto ekspertīzi pārvērtēt un par konstatētajiem pārkāpumiem sertifikātu apturēt, izgaismot profesionalitātes trūkumu vienā no līdz šim respektablākajiem inženieru birojiem Latvijā," pauda Vircavs.

Vienlaikus Vircavs pauda viedokli, ka Būvvaldē saņemtais BVKB lēmums, kas, "neskatoties uz bijušā Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) radītajiem šķēršļiem tomēr nonācis Vircava rīcībā, kliedē šaubas par Burova prettiesisku ieinteresētību daudzfunkcionālā kompleksa "Z-Towers" saskaņošanā".

Debesskrāpju "Z-Towers" iekštelpu interjers

gallery icon
56

"Izgaismojot līdz šim respektablā inženieru biroja "CMB" veiktās ekspertīzes kvalitātes trūkumu, rodas pamatots iemesls apšaubīt arī citus saskaņošanas procesa gaitā pieņemtos lēmumus, kas ieguvuši savas tagadējās aprises stingrā Burova kontrolē," piebilda Vircavs.

Jau ziņots, ka 2019.gada novembra sākumā Vircavs vērsās pie Rīgas domes deputātiem ar vēstuli, kurā pārmeta Burovam spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem, lai tie pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzslietos "Z-torņus". Savukārt pērn 6.novembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē Vircavs paziņoja, ka "Z-torņiem" būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tikmēr Burovs pauda bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar "Z-torņu" projektu.

Savukārt ēkas attīstītāji "Towers Construction Management" vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijā par, iespējams, apzinātu ēkas nodošanas ekspluatācijā kavēšanu. Neguliners iepriekš informēja, ka uzņēmums ir nosūtījis oficiālu vēstuli VP un KNAB, pieļaujot varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā.

BVKB pārstāve Elīna Balgalve iepriekš informēja, ka 2019.gada novembrī birojs sāka administratīvo procesu un savas kompetences ietvaros izvērtē Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" sertificēto būvekspertu profesionālo darbību ekspertīzes jomā, tostarp ekspertīzes atzinumus pēc būtības. Viņa skaidroja, ka projekta "Z-torņi" būvniecība sākās vēl pirms BVKB izveides un, atbilstoši Būvniecības likuma nosacījumiem, par tā būvniecības procesa virsuzraudzību ir atbildīga Rīgas pilsētas būvvalde.

Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, BVKB ir saņēmis no ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) uzdevumu savas kompetences ietvaros izskatīt sagatavotos ekspertīzes atzinumus un informēt par izvērtēšanas rezultātiem un pieņemtajiem lēmumiem, informēja Balgalve.

"Z-torņu" projekta attīstītāja SIA "Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners  iepriekš norādīja, ka attīstītāji atzinīgi vērtē BVKB lēmumu veikt ēku dokumentācijas, tostarp arī ekspertīzes atzinumu pārbaudi pēc būtības. ""Towers Construction Management" griezās tiesību sargājošās iestādēs un Ekonomikas ministrijā ar lūgumu izvērtēt radušos situāciju. Priecājamies, ka valsts iestādes ir operatīvi reaģējušas," pauda Neguliners.

Šī gad 10.janvārī Rīgas pilsētas būvvalde pieņēma ekspluatācijā Pārdaugavā uzslieto "Z-Towers" augstceltni.