foto: Publicitātes foto
Ogres muzejā skatāma gleznotājas Birutas Delles personālizstāde
Kultūra
2020. gada 24. februāris, 17:32

Ogres muzejā skatāma gleznotājas Birutas Delles personālizstāde

Jauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 12. februāra līdz 8. martam aplūkojama gleznotājas Birutas Delles personālizstāde „Daba skatās uz mums”, portālu Jauns.lv informē izstādes rīkotāji.

Ikviena Birutas Delles (1944) darbu izstāde izraisa interesi visiem tiem, kuriem aktuālas Latvijas mākslas norises. 
Izstādē iekļauti darbi, kas tapuši laika posmā no 80. gadiem līdz mūsdienām, un daļa gleznu plašākai publikai apskatāmi pirmo reizi. 

Izstādē iekļauti citāti un sentences no gleznotājas autobiogrāfijas „Mans ceļš” (2007), kas sniedz ieskatu viņas personībā, attieksmē pret gleznošanu un dzīvi kopumā.

foto: Publicitātes foto

Ekspozīciju papildina Dailas Rotbahas dokumentālā filma „Biruta Delle” (37’, 1986), kurā režisorei, pavadot ar gleznotāju vairākus mēnešus, izdevies notvert ļoti būtiskus un mākslinieci raksturojošus dzīves momentus.

Kaut savulaik bijusi starp padomiskās sistēmas ignorētājiem un sava ceļa gājējiem, gleznotāja Biruta Delle neapšaubāmi ir klasiķe un vecmeistare, un, runājot par viņas izpausmēm glezniecībā, būtiski izcelt viņas absolūto krāsu izjūtu un galveno motīvu mākslinieces daiļradē – dabas ainavas. 

”No dabas nāk milzīgs maigums un intimitāte [..] Iedziļināšanās dabā ir kā īpaša pasaule. Tam esmu veltījusi savu mūžu.”
Mākslas akadēmijā B.Delle mācījusies vien no 1964. līdz 1967. gadam, nespējot samierināties ar sociālistisko reālismu un padomju ideoloģiju, taču šajā laikā uz viņu lielu iespaidu atstājuši franču mākslinieka Pola Sezāna darbi.

Akadēmijā viņas pasniedzējs bija Konrāds Ubāns, kuram arī tuva bija Sezāna māksla, taču viņš centās savu studenti pārliecināt atturēties no pārāk lielās krāsainības un aizraušanās ar Sezānu.
1967. gadā Delle sāka piedalīties izstādēs un 1975. gadā kļuva par Mākslinieku savienības biedri.

Viņas gleznās cilvēciskais vājums apvienojas ar glezniecisku dziļumu, bērnišķīgs spēles prieks ar dzīves drāmu. Vienu brīdi māksliniece ļaujas vieglprātīgai nenopietnībai un jau citā – pārspīlētai traģikai un pat dramatismam.

Biruta Delle teic, ka gleznojot gandrīz vai simtprocentīgi paļaujoties uz savu zemapziņu, jo tā atklāj viņas mākslinieces būtību. Lielā vientuļniece, mūžīgā meklētāja, nesaprastā un tik bieži nepieņemtā. 

Viņa spēj uztvert un uzlikt uz audekla to, ko viņai sniedz šī noslēpumainā un reizē katrā no mums esoša pasaule, uz kuru ne katram izdodas atrast ceļu. 

Lielākā daļa izstādē apskatāmo gleznu ir mākslinieces privātīpašums. Biruta Delle joprojām glezno savā ierastajā manierē un kolorītā, kas, gadiem ritot, kļuvis par atpazīstamu labas glezniecības zīmolu latviešu mākslas kopainā.