2020. gada 16. februāris, 22:40

Ja muitnieki nesaņems izdienas pensijas, viņi varētu lemt par streika rīkošanu

Jauns.lv

Pēdējos 16 gadus muitnieki pieprasa izdienas pensijas. Viņuprāt ir negodīgi, ka robežsargi, kuri pilda līdzīgu darbu pensijā var iet ātrāk, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Reforma ir vairākkārt uzsākta un vienmēr atcelta, jo nekad neesot bijis piemērots brīdis. Arī šobrīd partiju pārstāvji neformālās sarunās ir noraidoša muitniekiem izdienas pensijas piešķirt.

Raidījuma rīcībā ir informācija, ka pagājušā gada decembrī muitnieki bija gatavi rīkot streiku, kas paralizētu visas Latvijas robežas, bet pārrunās ar priekšniecību šis plāns uz laiku atlikts.

Viņi gaida ar ko beigsies vadības un politiķu solījumi atrast naudu pensijas sistēmas sakārtošanai. Ja tuvākajā laikā tas netiks izdarīts, muitas arodbiedrība organizēs streiku.

Par pensionāru šobrīd Latvijā var kļūt sasniedzot 63 gadus un deviņus mēnešus. Pēdējos gados pensionēšanās vecuma pakāpeniski tiek paaugstināts, lai 2025.gadā sasniegtu jau 65 gadu slieksni.

Bet ir 15 profesijas, kur strādājošie izdienas pensijā var aiziet ātrāk jau 50 vai 55 gados. Tie ir iekšlietu sistēmas darbinieki, diplomāti, prokurori, tiesneši, mākslinieki, neatliekamās palīdzības dienesta darbinieki, KNAB darbinieki, kā arī militārpersonas. Kopā 10 tūkstoši 544 cilvēki.

Plašāk skatieties raidījumā “Nekā personīga”.