foto: LETA
Valsts prezidents uzsver kopīgu jauniešu solidaritāti, cīnoties pret mobingu
Valsts prezidents Egils Levits (no labās).
Sabiedrība
2020. gada 12. februāris, 22:15

Valsts prezidents uzsver kopīgu jauniešu solidaritāti, cīnoties pret mobingu

Jauns.lv/LETA

Kopīga jauniešu solidaritāte, kas nepieļauj cienīgu vai pat varmācīgu rīcību pret citu skolēnu, ir svarīga, sarunājoties ar "Gada Eiropas cilvēku 2019", mūziķi un sabiedrisko darbinieku Ralfu Eilandu un aptuveni 50 Ēnu dienas jauniešiem, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka jaunieši nevar palikt malā, kad kādam tiek darīts pāri. Arī Eilands norādīja, ka jauniešiem, kuri saskaras ar mobingu, ir svarīgi nezaudēt savu pašapziņu un stāties pretim mobinga draudiem. Mūziķis aicināja skolēnus nebūs vienaldzīgiem un informēt par notiekošo skolas vadību un vecākus.

Levits šodien Rīgas pilī tikās ar Eilandu un Ēnu dienas jauniešiem, lai pārrunātu dažādus jauniešiem aktuālus jautājumus. Atklātā sarunā jaunieši dalījās savās pārdomās par mobingu skolās, stāstot gan par savu personīgo pieredzi, gan citu jauniešu pārdzīvoto. Pēc stāstītā, jaunieši nereti saskaras ar mobingu gan no citu skolēnu puses, gan arī kādreiz no skolotāju puses.

Tāpat Valsts prezidents ar klātesošajiem pārrunāja Eiropas identitātes jautājumus, to, ko jaunieši saprot ar latvisko identitāti un kas veido Latvijas un Eiropas kultūrtelpu. Jaunieši diskutēja par kvalitatīvas latviešu valodas nepieciešamību publiskajā telpā, vēršot uzmanību, ka visām amatpersonām arī vajadzētu īpaši domāt par savas valodas kvalitāti, jo viņi rāda priekšzīmi visai sabiedrībai. Levits arī uzsvēra latgaliešu valodas un latviešu valodas dialektu nozīmi, bagātinot valodu un tās izpausmes veidus.

Tāpat valsts pirmā amatpersona aicināja jauniešus aktīvi interesēties par Latvijas un Eiropas aktualitātēm, iesaistīties sabiedriskajā darbā, savā dzīvē veltot laiku arī sabiedrības kopējam labumam un valsts attīstībai.