foto: Ekrānuzņēmums
Kūtris: "Kādam politiķim "jādabū pa pirkstiem", lai sāktu uzmanīties ar publiskiem apvainojumiem"
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kūtris.
Viedokļi
2020. gada 6. februāris, 11:10

Kūtris: "Kādam politiķim "jādabū pa pirkstiem", lai sāktu uzmanīties ar publiskiem apvainojumiem"

RīgaTV 24

"Neviens politiķis vēl nav "dabūjis pa pirkstiem" par to, kā viņš kādu publiski ir nosaucis. Ja kāds vinnēs Eiropas Cilvēktiesību tiesā par to, ka, pieņemsim, tieslietu ministrs kādu zem tiesas esošu personu nosaucis par korumpētu, jo tieslietu ministrs ir tas, kas virza tiesnesi karjerā, tas nozīmē, ka viņš vistiešākajā veidā nedrīkst neko nosaukt, tad ir jautājums, vai nav pārkāpts nevainīguma prezumpcijas princips. Tāpēc kādam Latvijā ir jādabū pa pirkstiem, par to, ka tas ir pārkāpts un varbūt sāks uzmanīties," RīgaTV 24 raidījumā "Kārtības rullis" par to, ka nepieciešams sodīt tos, kas pirms laika kādu pasludina par vainīgu, sacīja Gunārs Kūtris, Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes lektors, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs.

Kūtris minēja, ka likumā ir ierakstīts – ja persona secina, ka kāda atbildīga amatpersona pirms laika viņu nosauc par vainīgu noziegumā, viņa var pieprasīt, lai procesa virzītājs – izmeklētājs, prokurors vai tiesnesis, vēršas ar iesniegumu pie šī cilvēka, lai tas, piemēram, publiski atvainojas un ir arī jāprasa, lai šīs personas par disciplināri atbildētu.

foto: Ekrānuzņēmums
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Gunārs Kūtris.

"Tas ir jautājums, cik tiesnešiem ir stabils mugurkauls brīdī, kad publiski visas avīzes kādu sauc par vainīgu. Vai tiesnesis, kas vienpersoniski skata lietu, uzdrošināsies pretī sabiedrības viedoklim pateikt - ziniet, man nav pierādījumu," problēmu raksturo bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs.