foto: LETA
Ogres pašvaldība par 17 800 eiro pirks cilvēkveidīgu robotu
Ilustratīvs attēls.
2020. gada 21. janvāris, 20:04

Ogres pašvaldība par 17 800 eiro pirks cilvēkveidīgu robotu

Jauns.lv / LETA

Jaunbūvējamajai Ogres centrālajai bibliotēkai, kuru ekspluatācijā plānots nodot nākamajā gadā, iecerēts par 17 800 eiro iegādāties inovatīvu robotu tehnoloģiju, informēja Ogres novada pašvaldības pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Kā liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, pašvaldība līgumu par inovatīvu robotu tehnoloģiju slēgs ar SIA "Hansab".

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Sapožņikovs, lai papildinātu topošās bibliotēkas ēkas inovāciju un tehnoloģiju sasniegumu demonstrāciju klāstu, pašvaldība nolēmusi bibliotēkas vestibilā novietot mākslīgā intelekta vadītu tehnoloģiju - cilvēkveidīgu robotu.

Kā skaidro pašvaldības pārstāvis, šādas tehnoloģijas piesaistes mērķis ir palielināt bibliotēkas apmeklētāju skaitu un popularizēt Ogres novadu.

Robotam būs jāspēj uzrunāt bibliotēkas ēkā ienākošos apmeklētājus un veidot vienkāršus dialogus latviešu un angļu valodā. Robotam būs jāspēj atpazīt cilvēku emocijas, garastāvokli, atšķirt pieaugušu cilvēku no bērna. 

Robota uzdevums būs sniegt audio un varbūt arī video informāciju par bibliotēku, Ogres novadu - runāt iepriekš determinētus tekstus kā arī reaģēt uz apmeklētāja jautājumiem, komentāriem vai kustībām. Robotam jāspēj analizēt saņemtās atbildes no apmeklētājiem, sniegt papildus informāciju, iespēju robežās veidot dialogu, par robota prasmēm stāstīja Sapožņikovs.

Tāpat robotam jābūt spējīgam orientēties telpā, patstāvīgi pārvietoties pa telpu, jābūt aprīkotam ar dažāda līmeņa un sarežģītības sensoriem, datu devējiem, datu analizatoriem, lai tas spētu bibliotēkas ēkas vestibilā izvairīties no šķēršļiem un neveidotu sadursmes ar apmeklētājiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka banku iekārtu un aprīkojuma nozarē strādājošās "Hansab" apgrozījums 2018.gadā bija 4 446 605 eiro, peļņa - 52 983 eiro.