foto: LETA
No šodienas bankas neapkalpos Lembergu un ar viņu saistītas trīs ASV sankcijām pakļautas organizācijas
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.
Sabiedrība
2020. gada 8. janvāris, 08:07

No šodienas bankas neapkalpos Lembergu un ar viņu saistītas trīs ASV sankcijām pakļautas organizācijas

Jauns.lv / LETA

No šodienas bankas neapkalpos Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un ar viņu saistītas trīs ASV sankcijām pakļautas organizācijas - Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju, tas izriet no ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) pagājušā gada 9.decembra noteiktajām sankcijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

OFAC 2019.gada 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

Pēc šodienas jebkādi finansiāli darījumi ar Lembergu, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. 

Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai saņemtu, piemēram, pabalstus un pensiju, maksātu nodokļus un veiktu pamatvajadzību apmierināšanai paredzētus maksājumus.

Tas izriet no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2019.gada 23.decembrī pieņemtajiem grozījumiem Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvajos noteikumos, kas paredz vienotas pamatprasības attiecībā uz piemērojamajiem ierobežojumiem, bet vienlaikus paredzot izņēmumus, uz kuriem finanšu ierobežojumi nav attiecināmi, lai nodrošinātu personas pamatvajadzību vai pamata saimnieciskās darbības izdevumu segšanu.

LETA jau vēstīja, ka no 2019.gada decembra bankas Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un iestādes, kas pakļautas ASV sankcijām, apkalpoja pastiprinātas uzraudzības režīmā, iepriekš žurnālistiem pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Purgaile informēja, ka pēc OFAC sankciju paziņošanas pret Lembergu un sākotnēji četrām juridiskām personām, FKTK izstrādāja darbības plānu šo sankciju piemērošanai. Vēlāk Ventspils brīvosta tika izņemta no ASV sankciju saraksta.

Tāpat FKTK vadītāja norādīja uz Lemberga tiesībām paturēt pamata kontu. Purgaile stāstīja, ka neskatoties uz to, ka persona ir iekļauta sankciju sarakstā, tai ir tiesības uz pamata kontu, lai segtu primārās vajadzības. "Pamata kontā Lembergs varēs saņemt pensiju, bet bankas vērtēs, kas būtu primārās vajadzības, kas personai tiks limitētas un uzraudzītas," piebilda Purgaile.