foto: Publicitātes
Režisors Vladislavs Nastavševs iestudējis jaunu izrādi Rīgas Krievu teātrī
Vladislavs Nastavševs.
Kultūra
2020. gada 7. janvāris, 19:35

Režisors Vladislavs Nastavševs iestudējis jaunu izrādi Rīgas Krievu teātrī

Jauns.lv

M. Čehova Rīgas Krievu teātrī 1. februārī paredzēta Vladislava Nastavševa un tekstgrupas "Orbīta" jubilejas traģikomēdijas “Piecas dziesmas pēc atmiņas” pirmizrāde.

“Vai atceries..?” Šis savtīgais jautājums sarunās dzirdams visai bieži. Kāpēc savtīgais? Tāpēc, ka dažādi cilvēki vienus un tos pašus notikumus atceras savādāk. Vai arī neatceras. Tādā veidā dažkārt veidojas paralēlās pasaules...

Jaunā Vladislava Nastavševa izrāde pēc tekstgrupas "Orbīta" lugas motīviem, kas uzrakstīta speciāli pēc teātra pasūtījuma, veltīta valodas un atmiņas mijiedarbībai. Ar lugas varoņiem atgadījās tieši tas: „Vai atceries..?” – un tagad viņi tiešām cenšas kaut ko atcerēties. Sākas no vienas puses patiesi komisks, no otras smeldzīgi aizkustinošs ceļojums personīgo atmiņu pažobelēs: varoņi dodas uz savu mērķi, piemērot dažādas maskas, apkopojot atmiņu fragmentus, balstoties uz asociācijām, griežoties pie zinātniskiem pētījumiem, izmantojot profesionāla dziednieka palīdzību, un sacerot pat apsveikumus jubilejās. Protams, jautājums, vai ir vērts atcerēties to, kas aizmirsies, paliek vienmēr. Taču... neatcerēsies – neuzzināsi, vai ne?

Izrādē piedalās Aleksejs Korgins, Ņina Ņeznamova, Igors Čerņavskis, Maksims Busels, Dmitrijs Palēss, Dana Bjorka, bet tekstu grupas "Orbīta" rindās darbojas Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs, Artūrs Punte, Aleksandrs Zapoļs. Latvijas krievu dzejnieku tekstgrupa "Orbīta", kas darbojas jau divdesmit gadu, 2005. gadā ieguvusi Literatūras gada balvu dzejā. Savukārt Latvijas krievu teātra režisors, mūziķis un komponists Nastavševs, studējis aktiermākslu Sanktpēterburgā un režiju Londonā, Latvijas teātros izrādes iestudē kopš 2010. gada un ne reizi vien ticis pie "Spēlmaņu nakts" balvas.