foto: LETA
Šmits brīdina "KPV LV" par iespējamu koalīcijas vēlmi sākt atbrīvoties no partijas politiķiem
Didzis Šmits.
Politika
2019. gada 19. decembris, 22:30

Šmits brīdina "KPV LV" par iespējamu koalīcijas vēlmi sākt atbrīvoties no partijas politiķiem

Jauns.lv / LETA

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas deputāti ir kā boksa maiss, kas paņemts koalīcijā, lai to dauzītu, tāpēc politiskā spēka deputātiem būtu jāapsver iespēja "izkāpt no koalīcijas vilciena", šodien Saeimas sēdē, runājot par demisijas pieprasījumu Krišjāņa Kariņa (JV) valdībai, sacīja pie frakcijām nepiederošais deputāts Didzis Šmits.

Šmits sacīja, ka demisijas pieprasījuma iesniedzēju vārdā runāt neesot vienkāršākais uzdevums, jo pieprasījuma parakstītāju vidū ir dažādas motivācijas demisijas pieprasījumam, turklāt laika gaitā klāt nākuši jauni iemesli, kāpēc valdība būtu jāatlaiž. Viņaprāt, viens no būtiskākajiem iemesliem ir tiesiskais nihilisms.

"Kas būtu Kariņš citos apstākļos? Caurkritis premjera amata kandidāts, kurš savai partijai nodrošinājis sliktāko rezultātu vēsturē," secinājis Šmits, piebilstot, ka tieši tāds premjers - "runājošā seja, preses sekretārs, kuru vienkārši un ātri var nomainīt"- esot nepieciešams šādai koalīcijai.

Šmits sākotnēji par koalīcijas pieļauto tiesisko nihilismu esot gribējis runāt ļoti detalizēti, taču aktuālajā situācijā, kad Saeima pārkāpj likumus un Saeimas Kārtības rulli, tas aizņemtu vairāk nekā stundu, ko atļauts runāt no tribīnes. Tāpēc savā runā viņš pievērsās uzrunai "KPV LV" deputātiem.

Vēršoties pie "KPV LV", Šmits uzsvēra, ka šī partija koalīciju neveidoja, jo faktiski divas balsis - "to 50. un 51." - koalīcijai nodrošina tikai divi "KPV LV" frakcijas deputāti, ar roku norādot uz Saeimas sēžu zāles vietām, kur parasti sēž deputāti Artuss Kaimiņš (KPV LV) un Aldis Blumbergs (KPV LV).

"Pārējos paņēma kā boksa maisu, ko var dauzīt. Tagad to sāks darīt pa vienam - iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu sāks dauzīt pirmo. Atšķirībā no pārējās koalīcijas jums nav par vēlu apzināties situāciju un pievienoties brīvcilvēku kopai, jo nav jābaidās kāpt ārā ne no restorāna vagona, ne paša vilciena. Pārējie lai brauc un balso par Kariņu ar vilcienu, kurš it kā brauc pa zelta tiltu, kura nav, bet tā vietā ir mirāža un bezdibenis," teica Šmits.

"Tas, kas notiks ar pārējiem, ir aprakstīts Mihaila Bulgakova grāmatā "Meistars un Margarita" - Annuška ne tikai nopirkusi saulespuķu eļļu, bet arī to izlaistījusi. Pirmssvētku laikā nestāstīšu, kas notika ar Berliozu," sacīja deputāts.

Politiķis atzina, ka nevēlas deputātus pirms svētkiem skubināt balsot pēc sirdsapziņas vai nebalsot vispār. Viņš informēja, ka vairāki deputāti ir atsaukuši savus parakstus no valdības demisijas pieprasījuma, tāpēc debates par to parlamentā vairs nenotika.

Šmits, kurš parlamentā ievēlēts no "KPV LV" saraksta, no politiskā spēka frakcijas izstājies, kā to darījuši vēl vairāki šīs partijas deputāti. "KPV LV" deputāti šonedēļ jautājumā par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām un pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtības maiņu ieņēma noraidošu pozīciju, balsojot kopā ar opozīcijas deputātiem. Tikai divi politiskā spēka deputāti - Blumbergs un Kariņš - atbalstīja koalīcijas pozīciju.

Kā ziņots, parlaments šodien bija plānojis izskatīt opozīcijas deputātu iesniegto rosinājums par neuzticības izteikšanu Kariņa vadītajai valdībai.

Priekšlikumu iesniedza pie frakcijām nepiederošie deputāti Didzis Šmits, Karina Sprūde, Linda Liepiņa, Aldis Gobzems un Jūlija Stepaņenko, partiju "Saskaņa" pārstāvošie deputāti Regīna Ločmele-Luņova, Vjačeslavs Dombrovskis, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Dolgopolovs, Ivars Zariņš, Jānis Ādamsons, Ivans Klementjevs un Edgars Kucins, kā arī Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošie deputāti Uldis Augulis un Dana Reizniece-Ozola.

Gobzems aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka, pievienojoties mediķu prasībām un "reaģējot uz ārkārtas situāciju valstī", būtu loģiski, ka Saeima pati nolemtu sevi atlaist, un vienlaikus ar šo soli kristu arī valdība. "Premjers nekontrolē situāciju valstī un neko nedara, jo acīmredzami nesaprot, kā [rīkoties]," izteicās politiķis.

Parlamentārietis uzskata, ka valsts arvien vairāk tiekot vesta "tuvāk beztiesiskuma bezdibenim", un pauda bažas, ka valdības bezdarbības dēļ valstī nebūs naudas. Gobzems pauž, ka nepieciešams premjers, kurš strādā valsts, nevis "sponsoru vai senjoru interesēs".