foto: Aculiecinieka foto
Mirkli pirms Ziemassvētkiem tirgū jau var nopirkt svaigi tecinātu kļavu sulu - pavasara vēstnesi
Siguldas tirgū jau varot nopirkt svaigi tecinātu kļavu sulu.
Sabiedrība
2019. gada 19. decembris, 05:58

Mirkli pirms Ziemassvētkiem tirgū jau var nopirkt svaigi tecinātu kļavu sulu - pavasara vēstnesi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krimuldā nedēļu pirms Ziemassvētkiem jau tecina kļavu sulu un to pārdod Siguldas tirgū, Jauns.lv informē „Vidzemes Šveices” iedzīvotāji. Parasti jau kļavu un bērzu sulas ir pavasara vēstneši, bet nu tās varēsim likt arī uz ziemas saulgriežu cienasta galda.

Krimuldas saimnieks, kurš pārdeva sulas pastāstīja, ka sala laikā viņa kļavas ir „ciet”, bet šobrīd, kad ārā plus pieci grādi, kļavas ir „atvērušās”. Kāds pircējs piebilda: „Pagaršoju, ir gardas, pietrūkst tikai pavasara”.

Kokkopis, valsts mežzinātnes institūta „Silava” pētnieks Mg.geogr. Oskars Krišāns Jauns.lv pastāstīja, ka tik tiešām no kļavām var tecināt sulas un tās parādās laikā, kad sals mijas ar atkusni. Patiesībā jau sulas kokam ir visu gadu, bet vienubrīd mazāk, citu brīdi atkal vairāk. Tagad varot būt labvēlīgi apstākļi, lai tās rastos. Sulu tecināšana kokiem nekādu ļaunumu nevar nodarīt, piebilda Krišāns.

Tomēr vairāki arboristi (kokkopji) Jauns.lv izteica šaubas, ka tagad kļavu sulas varētu būt tik lielā vairumā, lai tās satecinātu daudzlitrīgās pudelēs tirgošanai. Tā, piemēram, Latvijas Kokkopju-Arboristu biedrības priekšsēdētājs Andris Spaile izteicās: „Tā nevarētu būt, lai tagad vairumā tecinātu sulas. Tās varētu būt no pavasara saglabātās sulas”. Savukārt kokkope Ilze Locāne gluži tik kategoriska nebija. Viņa Jauns.lv pauda: „Praktiķi teiktu nē, bet teorētiski varbūt tas būtu iespējams”.

Jāteic, ka kļavu sulas Latvijā ap gadu miju jau vairs nav nekas neparasts. Piemēram, 2018. gada Kurzemes pusē kļavu sulas jau tecināja janvāra pirmajās dienās.

Jauns.lv jau vēstīja, ka trešdien Liepājā jau astoņos rītā termometra stabiņš pakāpās līdz +10,6 grādiem, pārspējot visas valsts 18. decembra siltuma rekordu, kā arī pilsētas mēneša rekordu. Iespējams, arī Kurzemes pusē varētu būt pieejamas kļavu sulas.