foto: LETA
Kariņa rīcībā nav informācijas par Lemberga ietekmi Rīgas ostā
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Politika
2019. gada 11. decembris, 14:33

Kariņa rīcībā nav informācijas par Lemberga ietekmi Rīgas ostā

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) rīcībā patlaban nav informācijas par Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"), pret kuru ASV vērsusi sankcijas, ietekmi Rīgas ostā, trešdien pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes žurnālistiem atzina premjerministrs.

Vaicāts par Lemberga iespējamo ietekmi Rīgas ostā, Kariņš norādīja uz valdības sākto cīņu pret korupciju, vēlmi ieviest labu pārvaldību ostās, kā arī faktu, ka ASV ir noteikusi sankcijas.

"Abās ostās ir vērojama viena, otra, trešā vai visas parādības vienlaikus. Lai šos riskus mazinātu, uzlabotu ostu pārvaldību, cīņu pret korupciju un jebkādas negatīvas starptautisku sankciju sekas, kas vērstas pret indivīdu, mēs ierosinājām šādus likuma grozījumus. Viena tēma, kas visam iet pāri, ir cīņa pret korupciju," skaidroja Kariņš.

Atkārtoti aicināts komentēt Lemberga iespējamo saistību ar Rīgas ostu, Ministru prezidents norādīja, ka viņš to nespēj komentēt, jo viņa rīcībā nav šādas informācijas.

"Reizēm dzīvē tā sanāk, ka rodas iespēja ātrāk virzīt kādu jautājumu, nekā tas sākotnēji bija domāts. Valdības deklarācijā ir minēts izstrādāt jaunu lielo ostu pārvaldības modeli, pie kura satiksmes ministrs jau sācis darbu," stāstīja Kariņš.

Trešdien valdība nolēma aicināt Saeimu steidzami veikt grozījumus likumā "Par ostām", ar kuriem valsts pārvaldībā tiktu pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas. Šāds lēmums tika pieņemts pēc satiksmes ministrs Tāļa Linkaita (JKP) priekšlikuma, kas tika sagatavots pēc ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) lēmuma vērst sankcijas pret Lembergu un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils brīvostas pārvaldi.

Tāpat ziņots, ka OFAC pirmdien, 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.