foto: LETA
Rinkēvičs par Lembergu: "Ja cilvēkam galvā čivina zvirbuļi, tad par to jārunā ar speciālistiem"
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Politika
2019. gada 10. decembris, 13:05

Rinkēvičs par Lembergu: "Ja cilvēkam galvā čivina zvirbuļi, tad par to jārunā ar speciālistiem"

Jauns.lv / LETA

"Ja cilvēkam galvā čivina zvirbuļi, tad par to jārunā ar speciālistiem, nevis žurnālistiem," teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), lūgts komentēt Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") izteikumus pēc viņa pakļaušanas ASV sankcijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādi ārlietu ministrs reaģēja uz Lemberga teikto, ka viņam jau iepriekš "Rīgas zvirbuļi" esot pačukstējuši, ka šāds ASV lēmums tiek gatavots un to esot kārtojuši divi Latvijas valdības pārstāvji - ārlietu ministrs Rinkēvičs un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). 

Turklāt ministrs nekad nav konkurējis ar Lembergu Ventspils domes vēlēšanās, tāpēc arī viņa izteikumus par "politisko greizsirdību" uzskata par nepamatotiem.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

Globālā Magņitska vispārējā licence nr.1 nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar Lembergu un četrām ar viņu saistītām struktūrām - Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un augstāk minēto struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Lembergs uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās. Viņš teica, ka ar OFAC lēmumu ir "ļoti pavirši" iepazinies un no atzinuma sapratis, ka tagad pasludināts "par diktatoru, kurš Latvijas cietumos ieslodzījis nevainīgus cilvēkus".