foto: Ieva Leiniša/LETA
VIDEO: eksperti skaidro, vai Nilam Ušakovam būtu jāpamet Briseles krēsls, ja viņu ievēlētu Rīgas domē
Partijas “Saskaņa” valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs nesen apstiprināja bijušā mēra Nila Ušakova gatavību mēģināt atgriezties Rīgas domē.
Politika
2019. gada 8. decembris, 05:39

VIDEO: eksperti skaidro, vai Nilam Ušakovam būtu jāpamet Briseles krēsls, ja viņu ievēlētu Rīgas domē

Jauns.lv

Turpinoties konfliktiem un neskaidrībai ap Rīgas domi un tās spēju turpināt darbu, īpaši pēc tam, kad Vides un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) rosināja to atlaist, sabiedrībā aktualizējies jautājums par to, kā izvērstos Nila Ušakova mēģinājums atgriezties galvaspilsētas domē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām – nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) šodien speciāli sasauktā preses konferencē skaidroja, ka pēdējos astoņus mēnešus VARAM ir uzstājīgi vērsusi Rīgas domes uzmanību uz pārkāpumiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanā galvaspilsētas teritorijā.

"Šo astoņu mēnešu laikā Rīgā jau otro reizi iestājusies ārkārtēja situācija un pašvaldība nav pildījusi savas likumā noteiktās funkcijas. Rīgas domes darbība ir ne tikai nelikumīga, bet tā arī ir neatbilstoša sabiedrības interesēm un veicina tās neuzticību vietējo pašvaldību spējai strādāt likumīgi un vietējo iedzīvotāju interesēs kopumā," norādīja ministrs.

Neoficiālā informācija liecina, ka Saeimas vairākums varētu virzīties uz Rīgas domes atlaišanu. Likums "Par pašvaldībām" nosaka, ka dome tiek atlaista ar likumu, kura projektu Saeimai iesniedz Ministru kabinets.

Jau iepriekš prognozējot tieši šādu VARAM lēmumu, un balstoties uz to, ka Ušakova partijas “Saskaņa” valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs jau pirms tā apstiprināja bijušā mēra gatavību atgriezties, publiski tiek runāts par to, kas ievēlēšanas gadījumā notiktu ar Ušakova Eiropas Parlamenta (EP) deputāta mandātu.

Vai domes dēļ būtu jāzaudē Eiroparlamenta deputāta mandāts?

EP biroja Latvijā pārstāvis Jānis Krastiņš sarunā ar Jauns.lv skaidro, ka Nils Ušakovs, kurš šobrīd veic EP deputāta pienākumus, ir tiesīgs startēt Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanās, ja tādas notiks.

Gadījumā, no Rīgas mēra amata salīdzinoši nesen atstādītais Ušakovs atgriežas domē kā deputāts, viņa vietu EP, saskaņā ar likumu, ieņems partijas biedrs vai biedre, kura sarakstā, pēc vēlēšanu rezultātiem, ieņem nākamo pozīciju.

Šajā gadījumā, saskaņā ar CVK datiem, tā būtu kandidāte ar 4. kārtas numuru – Regīna Ločmele-Luņova.

Par viņu iepriekš EP vēlēšanās atdotas 87991 balsis, no kurām 8823 bijuši plusi, bet 3436 – svītrojumi. Pirms viņas rezultātu sarakstā atrodas Andris Ameriks (GKR), kurš EP tika ievēlēts ar Nilu Ušakovu.

To, kas notiek ar Ušakova EP deputāta mandātu ievēlēšanas gadījumā sīkāk skaidro CVK Informācijas departamenta vadītāja Laura Zaharova.

CVK pārstāve atsaucas Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 10. panta 3. daļu, kura norāda, ka: Ja ievēlētais domes deputāts ir Eiropas Parlamenta deputāts, viņš zaudē Eiropas Parlamenta deputāta statusu ar jaunievēlētās domes pirmās sēdes dienu. Par Eiropas Parlamenta deputāta ievēlēšanu domes sastāvā attiecīgās republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisija vienas darbdienas laikā paziņo Centrālajai vēlēšanu komisijai. Par Eiropas Parlamenta deputāta statusa zaudēšanu Centrālā vēlēšanu komisija paziņo Eiropas Parlamentam triju darbdienu laikā pēc tam, kad saņemts attiecīgās republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijas paziņojums par Eiropas Parlamenta deputāta ievēlēšanu domes sastāvā.

No tā izriet, ka gadījumā, ja Nils Ušakovs startētu pašvaldības vēlēšanās, viņš zaudētu savu EP deputāta mandātu mirklī, ja, saskaņā ar ārkārtas vēlēšanu rezultātiem, viņš tiktu ievēlēts par Rīgas domes deputātu.

Saskaņā ar vienoto Deputātu nolikumu EP deputāta mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir 8757,70 € (no 2018. gada jūlija). Šī alga tiek maksāta no Parlamenta budžeta. Visi EP deputāti maksā ES nodokļus un apdrošināšanas iemaksas, pēc kuru nomaksāšanas viņiem paliek 6824,85 €.

Rīgas domē Nils Ušakovs, esot mēra amatā, vēl martā saņēma 3371 eiro pirms nodokļu nomaksas.

KNAB veic kratīšanu Ušakova mājvietā Mežaparkā

gallery icon
31

Partijas iekšienē notiekošo publiski nekomentēs

Jau ziņots, ka, jautāts, kā šādu Ušakova soli vērtē partijā, Urbanovičs norādīja, ka partijas iekšienē notiekošo publiski nekomentēs.

“Mēs tiksim galā,” viņš piebilda. Vaicāts, vai iespēlējamajās ārkārtas vēlēšanās "Saskaņa" plāno startēt vienā sarakstā ar partiju "Gods kalpot Rīgai", kā to darīja iepriekš, Urbanovičs atbildēja, ka tādu plānu nav un "domāju, ka nebūs".

Savukārt eiroparlamentārietim Ušakovam pietuvināti, bet anonīmi avoti aģentūrai LETA pastāstīja, ka Ušakovs varētu piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, ja Saeima pieņems likuma grozījumus, kas ļaus ārkārtas vēlēšanās ievēlētajam domes sasaukumam strādāt līdz pat aiznākamajām kārtējām pašvaldību vēlēšanām. Ar pašu Ušakovu pašu neizdevās sazināties.