foto: LETA
FOTO: ar sveču takām pie Brīvības pieminekļa piemin Rumbulas traģēdijas upurus
Veidojot sveču taku pie Brīvības pieminekļa, piemin Rumbulas traģēdijas upurus.
Sabiedrība
2019. gada 30. novembris, 22:25

FOTO: ar sveču takām pie Brīvības pieminekļa piemin Rumbulas traģēdijas upurus

Jauns.lv / LETA

Pieminot Rumbulas traģēdijas upurus, šodien no plkst.18 līdz 22 pie Brīvības pieminekļa tika veidota sveču taka, bet Kaņepes Kultūras centrā šodien demonstrēja filmu "Geto stāsti" un notika diskusija "Vai mūsdienās būtu iespējams holokausts?", informē pasākumu rīkotāji.

Kā informēja viena no sveču akcijas iniciatorēm Lolita Tomsone, sveču takas pie Brīvības pieminekļa top jau ceturto gadu. Pasākumā pie Brīvības pieminekļa cilvēki tika aicināti aizdedzināt izturīgas sveces, kas spēj degt novembra vējā, novietojot tās uz brīvprātīgo sagatavotajām takām.

Sveču takas pie Brīvības pieminekļa

Pieminot Rumbulas traģēdijas upurus, šodien no plkst.18 līdz 22 pie Brīvības pieminekļa tika veidota sveču taka, bet Kaņepes Kultūras centrā ...

gallery icon
16

"Pie pieminekļa nav nedz runu, nedz oficiālu fotogrāfiju. Mēs vienkārši klusi izliekam sveču takas, lai pieminētu 25 000 zaudētās dvēseles - mūsu līdzpilsoņus, un lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos. Tas ir Latvijas, ne tikai ebreju kopienas stāsts," sacīja Tomsone.

Tikmēr Kaņepes Kultūras centra otrajā stāvā, kinoteātrī "Augusts" plkst.14 demonstrēja filmu "Geto stāsti" un notika diskusija "Vai mūsdienās būtu iespējams holokausts?", informēja pasākuma organizatoru pārstāvis Andrejs Vīksna.

2013.gadā tapušajā režisores Lindas Oltes dokumentālajā filmā "Geto stāsti" apkopoti Rīgas geto un holokaustu pārdzīvojušo stāsti. Filma izrādīta latviešu valodā ar latviešu subtitriem.

Savukārt plkst.15 pēc filmas sākās stundu gara diskusija "Vai mūsdienās būtu iespējams Holokausts?", kurā dalībnieki mēģināja noskaidrot, kurā brīdī savējais kļūst par svešo, kas padara iespējamu holokaustu un kā runāt par vienu no tumšākajiem brīžiem cilvēces vēsturē, norādīja Vīksna.

Diskusiju vadīja mediju eksperte Rita Ruduša, tajā piedalījās politikas komentētājs Māris Zanders, dramaturgs, filmas "Tēvs Nakts" scenārija autors Matīss Gricmanis, grāmatas "Atelpa" tulkotāja Dace Meiere, antropoloģe un dzejniece Krista Anna Belševica.

1941.gada 30.novembrī un 8.decembrī nacistu okupētajā Rīgā notika tā dēvētās Rumbulas akcijas - lielākā civiliedzīvotāju masu slepkavība Latvijas vēsturē. Toreiz nošāva 25 000 Latvijas pilsoņu.