foto: LETA
Spraigs vakars Rīgas domē: augstos toņos vairākas stundas iztaujā vicemēra amata kandidātu Kleinu
Rīgas vicemēra amata kandidāts Druvis Kleins
2019. gada 29. novembris, 19:30

Spraigs vakars Rīgas domē: augstos toņos vairākas stundas iztaujā vicemēra amata kandidātu Kleinu

Jauns.lv / LETA

Lai gan jautājumu sesijā vārdu apmaiņa starp Rīgas vicemēra amata kandidātu Druvi Kleinu un opozicionāriem nereti izvēršas paaugstinātos toņos, ievēlēšanas gadījumā viņš sola iestāties par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, atbalstu ģimenēm un pašvaldības pārvaldības uzlabošanu.

Patlaban domnieki Kleinu iztaujā jau aptuveni četras stundas.

Savā uzrunā kolēģiem Kleins sacīja, ka pēdējos mēnešus domē notiekošo var apzīmēt ar vārdu "nesanāca" un, ka Rīgā ieviesti ne tikai termini "koalīcija" un "opozīcija", bet arī "īstā koalīcija" un "īstā opozīcija". 

Viņš sacīja, ka sākotnēji opozīcija cīnījās par varas pārņemšanu, taču pavasarī, kad tas tiešām bija iespējams, viņi no iespējas atteikušies. "No tribīnes tika skandēts, ko darīsim, kad valdīsim mēs, bet, kad sapratāt, ka cīņa par varu nav aktuāla, jo nesaprotat, ko ar to darīt, sākāt skandēt par ārkārtas vēlēšanām, taču arī no tām jūs izvairījāties," pauda politiķis.

Kleins ilgstoši kritizēja opozīcijas pārstāvjus par, viņaprāt, opozicionāru nevēlēšanos uzņemties atbildību, nevēlēšanos pildīt vēlētājiem dotos solījumus, kā arī bēgšanu no ārkārtas vēlēšanām, par spīti viņu paziņojumiem, kas esot tīra maldināšana. Viņš arī uzskata, ka opozīcija novilkusi dažādas līnijas, sadalot "īsto" un "neīsto" opozīciju, vairoties no sadarbības ar bloku "Rīgai!"

Rezultātā politiķis sacīja, ka blokam bijušas divas iespējas - sēdēt malā un klausīties, kā "īstā opozīcija" runā, vai arī pašiem iesaistīties procesos un strādāt. "Es izvēlējos vismaz mēģināt strādāt, nevis bēgt," sacīja Kleins.

Opozicionāri Kleinu iztaujāja aptuveni trīs stundas, nereti vaicājot, vai viņš nejūtas kā nodevējs. Savukārt Kleins, sniedzot atbildes, nelaida garām iespēju kritizēt opozicionārus par viņu bezdarbību un "tukšu ļurināšanu", bieži vien ar kolēģiem diskutējot arī paaugstinātos toņos. 

Starp opozicionāriem un Kleinu arī vairākas reizes izskanēja savstarpēji apvainojumi par aroganci, nekaunību, nepamatotu apgalvojumu izpaušanu un nespēju pēc būtības atbildēt uz jautājumiem.

Par atsevišķiem tematiem Kleins tiešām nespēja sniegt atbildes uz kolēģu jautājumiem, norādot, ka konkrētās jomas jautājumos nav iedziļinājies, jo līdz šim ar to nav strādājis un saskāries. 

Domnieks Vilnis Ķirsis (V) prasīja, kādus darbus Kleins vicemēra amatā plāno veikt, interesējās vai viņš ir ticies ar SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes locekli Emīlu Jakrinu, vai no SIA "Rīgas siltums" padomes atbrīvos Vjačeslavu Stepaņenko (GKR), kā arī, vai viņš nejūtas kā nodevējs, ņemot vērā to, ka kandidēja no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) saraksta, bet tagad strādās kopā ar "Saskaņu".

Kleins pastāstīja, ka viņa bloka darbības virzieni ir tādi paši, kā brīdī, kad viņi augustā nolēma atbalstīt Oļega Burova (GKR) ievēlēšanu mēra amatā. Proti, bloks vēlas strādāt trīs svarīgos virzienos - pilsētas pārvaldes uzlabošana, atbalsts ģimenēm ar bērniem un uzņēmējdarbības vides uzlabošana. Tas paredz strādāt pie bērnudārzu rindu samazināšanas, pabalstu palielināšanas ģimenēm, kā arī pabalstu palielināšanas uzņēmējiem.

Runājot par tikšanos ar Jakrinu, Kleins pastāstīja, ka ar viņu ticies ir, taču par uzņēmuma darbu runājis nav. "Abi izsecinājām, ka opozīcijas partijas ir nobijušās no ārkārtas vēlēšanām," teica domnieks.

Tikmēr runājot par "Rīgas siltuma" vadību, politiķis sacīja, ka Stepaņenko padomē strādā jau ilgus gadus, ir augsti kvalificēts jurists un viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmumā viss ir kārtībā, jo tās uzrāda stabilu izaugsmi un pozitīvus finanšu rādītājus. 

Runājot par kandidēšanu no JKP saraksta, politiķis pauda viedokli, ka iedzīvotāji balsojuši par personībām, nevis programmām un vairums domnieki ievēlēti partiju "lokomotīvju dēļ". 

No deputātes Marijas Balceres (JKP) puses izskanēja jautājumi, ar kādu mērķi Kleins kandidējis no JKP saraksta un kādēļ viņš gandrīz nekad nepiedalījies frakcijā notiekošajās apspriedēs, bet visu tikai vērojis no malas.

Kleins bijušajai partijas biedrei atbildēja, sakot, ka vienmēr iedziļinājies tajos jautājumos, kas bija saistīti ar viņa komitejām un, ka neraugoties uz to, ka viņam nereti bijis atšķirīgs viedoklis, viņš vienalga balsojis kopā ar frakciju.

"Tomēr man drīkst būt savs viedoklis un, ja man saka, ka es nevaru runāt vai sveicināties ar citiem kolēģiem, tad tā ir sekta, nevis partija," kritiku JKP neslēpa Kleins. Personīgi apvainojumi JKP un Kleina starpā sēdes laikā notika vairākkārt.

Domnieks Olafs Pulks (V) interesējās, kāds būs pirmais Kleina darbs, lai panāktu bērnudārza rindu samazināšanu, interesējās, kāpēc bloks savā pārziņā vēlējās pārņemt SIA "Rīgas meži", kā arī taujāja, kā tas nākas, ka vēl pagājušajā nedēļā viņa pārstāvētais bloks gribēja atlaist visu domes prezidiju, bet jau šodien ir gatavi kopā strādāt. 

Topošais vicemērs stāstīja, ka ir izveidota darba grupa, kuras uzdevums ir izstrādāt risinājumus bērnudārzu rindu mazināšanai un viens pats viņš neko nelemšot, bet gan strādāšot kopā ar mēra komandu.

Klāstot ieceres par "Rīgas mežiem" viņš norādīja, ka bloks vēlas Rīgu padarīt par zaļāku pilsētu, jo visi zina stāstu ar Krišjāņa Barona ielas puķupodiem un uzklausa sūdzības par to, ka Rīgā vairāk koku tiek izcirsts, nekā iestādīts. 

Savukārt komentējot to, kādēļ bloks tomēr nolēmis sadarboties ar koalīciju, Kleins neslēpa nostāju, ka tas ir tikai tādēļ, ka opozīcija nobijusies un nav gribējusi virzīt savu mēra kandidātu. 

Pulks arī prasīja, vai atbilst patiesībai izskanējusī informācija par to, ka Kleins varētu atlaist "Rīgas satiksmes" padomi, uz ko saņēma atbildi, ka par ko tādu nav domāts. 

Kleinu iztaujāja arī deputāte Ieva Holma (VL-TB/LNNK), kura prasīja, kāpēc bloks baidījās uzņemties atbildību "Rīgas Centrāltirgu", kādus darbus viņš plāno veikt pārraugot "Rīgas satiksmi" un, kas būtu tie jautājumi, par kuriem viņš būtu gatavs balsot citādāk, nekā pārējā koalīcija.

Vicemēra amata kandidāts sacīja, ka ar centrāltirgū pastāvošajām problēmām gadiem ilgi nav spējušas tikt galā arī lielas un ietekmīgas partijas un trīs cilvēku blokam tas būšot pārāk smags uzdevums.

Runājot par "Rīgas satiksmi", Kleins sacīja, ka pirmais darbs būs iepazīties ar dokumentiem, kas atspoguļo uzņēmuma darbu, finanšu situāciju un mērķus tuvākajam laikam. Kopumā viņa vīzija paredz attīstīt sabiedriskā transporta pakalpojuma piedāvājumu, integrēt to "Pasažieru vilciens" kustības tīklā un nodrošināt, ka sabiedriskajā transportā pavadītais laiks cilvēkiem būtu īsāks un lētāks, nekā pārvietojoties ar privāto auto.

Savukārt lemt pretēji koalīcijai Kleins būtu gatavs tajos jautājumos, kas skar sabiedrības integrāciju.

Balsošana par vicemēru notiks ar biļeteniem.