foto: Facebook.com
Mūžībā aizgājusi Valmieras drāmas teātra aktrise Ruta Birgere
Sabiedrība
2019. gada 16. novembris, 11:53

Mūžībā aizgājusi Valmieras drāmas teātra aktrise Ruta Birgere

Jauns.lv

Naktī uz sestdienu mūžībā aizgājusi Valmieras drāmas teātra aktrise, Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere, Spēlmaņu nakts balvas laureāte, Valmieras goda pilsone Ruta Birgere, liecina tuvinieku paustā informācija sociālajā tīklā "Facebook.com".

Ruta Birgere dzimusi Rīgā, 1924. gada 7. maijā. Pēc Drāmas (tagad Nacionālā) teātra studijas beigšanas gadu nostrādājusi Drāmas teātrī (1948–49). Valmieras Drāmas teātrī aktrise strādājusi kopš 1950.

"Smalka, sievišķīga māksliniece, kas saviem jaunības laika tēliem piešķīra lirisku smeldzi un apvaldītu temperamentu, bet pēdējo gadu lomās burtiski kūsājusi no enerģijas, asprātības un viegluma, kāds raksturīgs tiem, kas zina ko vairāk gan dzīvē, gan mākslā," pausts Valmieras drāmas teātra mājas lapā. 

Jaunajiem režisoriem Ruta Birgere bijusi stingras profesionalitātes paraugs. "Rutiņa bija pirmā, kas zināja savu tekstu no galvas, viņas gatavība strādāt ir apbrīnojama. Tas vien, ka viņa piedalās izrādē, rada tā-ā-ādu ētisko līmeni… Un arī izrādes varoņiem viņa ir tāds standarts, ar ko sevi salīdzināt," paudusi režisore Anita Sproģe.

Ruta Birgere ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere (2009). 2013.gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā.

Portāls Jauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, draugiem un kolēģiem.