112
2019. gada 4. novembris, 06:14

Madonietis Ivars Kellijs stājas tiesas priekšā par karošanu Doņeckā

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

Par karošanu Kremļa teroristu bandu pusē Austrumukrainā, Doņeckā, tiesas priekšā stājies bijušais Madonas motokluba prezidents Ivars Kellijs.

Viņš apsūdzēts par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību un ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām. Kellijs vainu neatzīst un tiesas priekšā pagaidām klusē. Ja ticēt tuviniekiem, nevienam nav bijis ne mazākās nojausmas, ka viņš varētu doties karot, turklāt Krievijas pusē – līdz tam Kellija interese par karu aprobežojusies ar tanku kaujām un stratēģijas spēlēm datorā.

Bijis izlūku un diversantu grupā

Apsūdzībā pausts, ka Kellijs pievienojies nelikumīgam bruņotam formējumam strēlnieku brigādes izlūkošanas un diversijas grupā no 2015. gada februāra līdz 2016. gada maijam. Lietojot šaujamieročus, viņš reāli piedalījies bruņotajā konfliktā un arī militārā parādē.

Kelliju aizturēja jau 2016. gadā, bet tiesa sākusies tikai tagad. Iepriekš noteiktais aizliegums izbraukt no valsts un policijas uzraudzība ir atcelti.

Viņš agrāk bijis Madonas novadā reģistrētās biedrības Igora Titova motoklubs prezidents. Kluba pārstāvis Juris Titovs aģentūrai LETA stāstījis, ka Kelliju nav redzējis vairākus gadus, viņam nav informācijas par vīrieša gaitām, neesot dzirdējis par viņa iespējamu došanos uz Austrumukrainu.

Dēls nezinājis, kur ir Doņecka

Uz pirmo tiesas sēdi kā liecinieki ieradās Kellija tēvs, bioloģiskais dēls un audžudēls. Uzaicināti bija vēl četri liecinieki, no kuriem trīs neieradās attaisnojošu iemeslu dēļ, bet ceturtais ir Brazīlijas pilsonis, un par viņa neierašanās iemesliem tiesai nebija informācijas. Kellijs izvēlējies sevi aizstāvēt pats un iztiek bez advokāta.

Tēvs izmanto Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības neliecināt pret tuviniekiem, bioloģiskais dēls vēsta, ka ar Kelliju viņa prombūtnes laikā sazinājies tikai dažas reizes, vienu reizi viņam nosūtījis “kedas un končas”.

foto: Juris Rozenbergs
Ivars Kellijs pagaidām nav pat apcietināts, kaut gan viņu vaino nopietnā noziegumā.

Puisis apgalvo, ka tobrīd nav zinājis par tēva atrašanos Ukrainā, viņš pirms aizbraukšanas stāstījis, ka dosies darba meklējumos uz Krieviju. Tiesā dēlam uzrādīja WhatsApp sarakste, kurā Kellijs atklājis, ka atrodas Doņeckā, bet puisis apgalvo, ka tolaik nav zinājis, kur tāda atrodas. Kellijs līdz aizbraukšanai un arī pēc atgriešanās nekad neesot paudis prokrieviskus vai prokremliskus uzskatus.

Audžudēla liecības atšķiras

Audžudēls tiesai norādīja, ka daļa no viņa pirmstiesas procesā pierakstītajām liecībām neatbilst tam, ko viņš toreiz teicis. Toreiz pierakstītajās liecībās minēts, ka Kellijs nosūtījis "WhatsApp" ziņu: “Man viss kārtībā, karoju.” Tiesas sēdē padēls atrunājās, ka tobrīd uzskatījis – Kellijs piedalās militāro kauju simulācijas spēlē "Airsoft".

Pirmstiesas liecībās jauneklis atzinis, ka Kellija prombūtnes laikā saņēmis no viņa bildes, kurās vīrietis pozē militārā formastērpā ar ieroci rokās. Tiesas sēdē audžudēlam jau cita versija – viņš izmeklētājiem nav sacījis, ka bildēs redzams patēvs, bet gan viņam līdzīga persona. Fotogrāfijas uzietas Krievijas sociālajā tīklā "Vkontakte".

foto: AFP/Scanpix
No Doņeckas lidostas un tās apkārtnes pēc krievu pasaules atnākšanas palikušas tikai drupas. Savu roku te pielikuši Putina fani no Latvijas un citām valstīm.

Pēc audžudēla agrākajām liecībām, Kellijs Latvijā atgriezies, paslēpies kravas auto. Tagad – jau ar vilcienu. Jautāts par nesakritībām, audžudēls skaidro, ka bijis noguris pēc nakts maiņas, tāpēc nav izlasījis izmeklētāja pierakstīto, bet tikai parakstījies, ka liecība atbilst viņa sacītajam.

Drošībnieku redzeslokā arī citi

Nākamā tiesas sēde noteikta 20. decembrī. Pieņemts lēmums nosūtīt tiesiskās palīdzības lūgumu Brazīlijai, lai atrastu neatnākušo liecinieku.

Valsts drošības dienests ierosinājis un prokuratūrai nodevis vairākas krimināllietas, kurās Latvijas valstspiederīgos apsūdz pievienošanos teroristiem Austrumukrainā.

Lielākā daļa šo personu izsludinātas meklēšanā, tostarp nacionālboļševiks Beness Aijo. Līdz šim izdevies aizturēt tikai Kelliju un daugavpilieti Artjomu Skripņiku, pēdējam piespriesti pieci gadi cietumā, bet spriedums pārsūdzēts Augstākās tiesas Senātā.