foto: LETA
Pēc Pašvaldību savienības sūdzībām Eiropas Padomes pārstāvji vērtēs novadu reformas gaitu
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (no kreisās) un Latvijas pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.
Politika
2019. gada 30. oktobris, 09:48

Pēc Pašvaldību savienības sūdzībām Eiropas Padomes pārstāvji vērtēs novadu reformas gaitu

Jauns.lv / LETA

Pamatojoties uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vēstuli, Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Monitoringa komiteja ir nolēmusi rīkot "faktu noskaidrošanas vizīti" Latvijā, lai gūtu padziļinātu priekšstatu par iespējamajiem Eiropas vietējo pašvaldību hartas pārkāpumiem administratīvi teritoriālās reformas gaitā, informēja LPS.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja LPS, šonedēļ EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa 37.plenārsesijā Strasbūrā notika Monitoringa komitejas sēde, kurā LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis (LZS) informēja par administratīvi teritoriālās reformas norisi Latvijā un iespējamiem hartas pārkāpumiem tās īstenošanas gaitā.

Pēc LPS teiktā, Monitoringa komitejas priekšsēdētājs Lēnderts Ferbēks informējis, - tā kā kongresa uzraudzības ziņojums par situāciju ar vietējo un reģionālo demokrātiju Latvijā 2018.gada martā bija pozitīvs, tad nolemts uz jaunāko situāciju reaģēt nekavējoties.

"Kongress sūtīs vēstuli vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) ar lūgumu sniegt paskaidrojumus par vēstulē minētajām bažām. Nolemts arī rīkot kongresa delegācijas vizīti Latvijā faktu noskaidrošanai decembra sākumā," informē LPS.

Kaminskis atgādināja, ka Eiropas vietējo pašvaldību harta, kuru ir ratificējusi arī Latvija, nosaka, ka jāievēro vietējo kopienu, proti, sabiedrības, tiesības lemt arī pašiem par savas teritorijas robežām.

"Iedzīvotājiem novados un valstī kopumā ir tiesības lemt, izteikt viedokli, un šis viedoklis ir jāņem vērā. Harta arī runā par iedzīvotāju interešu nodrošināšanu, taču saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu Latvijā šobrīd tiek iets pavisam pretējs ceļš - konsultācijas ar iedzīvotājiem no ministrijas puses tika organizētas formālas, tā arī nesniedzot konkrētas atbildes uz pavisam konkrētiem jautājumiem," pauž Kaminskis.

LPS kongresa prezidentam Andešam Knapem oktobra sākumā nosūtīja vēstuli ar mērķi informēt "par draudiem vietējai un reģionālajai demokrātijai Latvijā", uz kuru kongress reaģējis nekavējoties, iekļaujot to kongresa biroja un Monitoringa komitejas sēžu darba kārtībā.

Vēstulē astoņās lapās izklāstīti LPS saskatīti hartas pārkāpumi gan attiecībā uz reformu, gan citiem jautājumiem, pamatojot tos ar faktiem un skaitļiem.

Latvijā kongresa pārstāvju iepriekšējā vizīte notika 2017.gada septembrī, kad, tiekoties ar LPS, pašvaldību, Saeimas, ministriju un citu institūciju pārstāvjiem, tika skatīta un analizēta hartā iekļauto principu ievērošana Latvijā kopumā. Šādas vizītes notiek reizi piecos gados un toreiz kongresa uzraudzības ziņojums par situāciju ar vietējo un reģionālo demokrātiju Latvijā bija pozitīvs.

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongress ir viena no EP institūcijām, kas apvieno 47 dalībvalstis. Kongresa galvenie uzdevumi ir dot iespēju pašvaldību politiķiem diskutēt par kopīgām problēmām, apspriest pieredzi un izteikt priekšlikumus valdībām, pārstāvēt Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību viedokli Eiropas Padomē, būt padomdevējam Ministru komitejai un Parlamentārajai asamblejai par visiem Eiropas vietējās un reģionālas politikas aspektiem un citi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās