Runā Rīga
2019. gada 29. oktobris, 17:41

Melngalvju nams atgūst atjaunotās kareivju skulptūras

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

2019. gada 28. oktobrī uz Švābes nama fasādes, kas ietilpst Melngalvju nama* kompleksā, tika uzstādītas divas atjaunotas vēsturisko kareivju skulptūras, portālu Jauns.lv informēja SIA "Rīgas nami"

Uz Švābes nama divi dekoratīvie elementi – divas kareivju skulptūras tur atradās jau 19. gadsimtā. Taču sākotnēji Švābes nams bija pavisam necils nams, kas slējās blakus varenajam Melngalvju namam.

Vēstures liecības rāda, ka laikā no 1889. līdz 1891. gadam Švābes nams piederēja vīntirgotājam H.P.Švābem. Arhitekts Kārlis Johans Felsko izgatavoja projektu nama kapitālai pārbūvei. Samērā necilais namiņš tika pārbūvēts par neorenesanses formas reprezentablu celtni. Tas tika panākts vecā jumta vietā uzceļot augstu Melngalvju namam līdzīgu jumtu. To izdaiļoja ar sarežģītu arhitektonisko dekoru, papildināja ar daudzām manierisma stilam raksturīgām detaļām un ar horizontālām joslām sadalīja ēku vairākos stāvos. Tādā veidā Melngalvju nams sev blakus ieguva savu samazinātu dubultnieku.

Šogad tika uzsākta un pabeigta Švābes nama, kas ietilpst Melngalvju nama kompleksā, divu kareivju skulptūru un to metāla dekoru un zobenu atjaunošana. Šobrīd kareivju skulptūras ir novietotas savā vēsturiskajā vietā un atkal rotā Švābes nama fasādi. Tās ir apmēram divus metrus augstas un ir  krāsotas tādā pašā tonī, kādā tās ir bijušas agrāk. Dekoratīvie pīķi un zobeni ir gatavoti no metāla un ir krāsoti. Savukārt atsevišķas dekoratīvo pīķu daļas ir zeltītas.