foto: Edijs Pālens/LETA
Plāno restaurēt Kurzemes hercoga Frīdriha sarkofāgu
Kurzemes hercogu kapenes atrodas Jelgavas pilī.
Novadu ziņas
2019. gada 19. oktobris, 21:21

Plāno restaurēt Kurzemes hercoga Frīdriha sarkofāgu

Jauns.lv / LETA

Rundāles pils muzejs iecerējis veikt Kurzemes hercoga Frīdriha sarkofāga tehnisko restaurāciju, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Muzejs līdz 29.oktobrim gaida interesentu pieteikumus restaurācijas darbu iepirkumā.

Darbus būs nepieciešams veikt līdz 2021.gada maija beigām.

Kā liecina informācija muzeja mājaslapā, Hercogs Frīdrihs ir hercoga Gotharda un hercogienes Annas trešais dēls, dzimis Rīgā 1569.gadā. Pēc tēva nāves 1587.gadā kļuva par hercogu, bet 1594.gadā, kad pilngadību sasniedza brālis Vilhelms, nodeva viņa pārvaldījumā hercogistes Kurzemes daļu. 1600.gadā viņš salaulājās ar Pomerānijas princesi Elīzabeti Magdalēnu. Šajā laulībā bērnu nebija, bet par audžudēlu viņš pieņēma brāļa Vilhelma dēlu Jēkabu. Kapenēs apglabāts viņš tika 1643.gada februārī.

Kurzemes hercogu kapenes atrodas Jelgavas pilī. Kā atzīmē muzejā, tās ir lielākā šāda apbedījumu vieta Latvijā, turklāt viena no nedaudzajām valdnieku dinastiju apbedījumu vietām pasaulē, kas pieejamas apskatei. Tajā atrodas 21 metāla sarkofāgs un deviņi koka zārki, kuros no 1569. līdz 1791.gadam apglabāti 24 Ketleru dinastijas un seši Bīronu dinastijas pārstāvji.