No Latvijas aizlidojušie gājputni bieži vien nonāk uz galda Itālijas restorānos
Daudzus no skaistajiem mazajiem gājputniem, kuri rudeņos no Latvijas dodas uz siltajām zemēm – dziedātājstrazdus, sarkanrīklītes, ķivuļus vai erickiņus – pavasarī varam arī nemaz nesagaidīt mājās. Viņi nebūs aizgājuši bojā dabiskā ceļā, bet gan notiesāti kādā smalkā Ziemeļitālijas restorānā.
Slīteres Nacionālā parka zoologs Vilnis Skuja “Facebook”, atsaucoties uz starptautisko putnu aizsardzības biedrību “Committee Against Bird Slaughter”, raksta: “Ienākot kādā Ziemeļitālijas restūzī, neprasi pēc vietējās delikateses. Tas dziedātājstrazds, sarkanrīklīte, ķivulis vai erickiņš, ko tev pasniegs, varbūt ir tas, kuru tu pavasarī gaidi atgriežamies savā dārzā. Tradīcija no tiem laikiem, kad itāļu zemnieki bija nabagāki par mūsējiem. Ne visas tradīcijas jāsaglabā”.
Itālijā joprojām ir saglabājusies tradīcija uz mielasta galdiem pasniegt mazos dziedātājputnus. Ja iepriekšējos gadsimtos tā bija vienkāršo un nabadzīgo Itālijas zemnieku izdzīvošanas iespēja, tad tagad putniņus gatavo smalkos restorānos un tos pasniedz kā īpašu gastronomisku delikatesi. Tomēr nu vis var mainīties un itāļi, pakļaujoties Eiropas Savienības Putnu direktīvai, būs spiesti mainīt savu restorānu ēdienkarti.
“Committee Against Bird Slaughter” informē, ka Milānas administratīvā tiesa atcēlusi plānoto putnu slazdošanas atļauju izsniegšanu Lombardijā (Itālijas ziemeļrietumu reģions). Lombardijas reģiona valdība bija apstiprinājusi 12 700 putnu sagūstīšanu ar tīkliem. Nu ES Komisija Itālijai norādījusi neatļaut šādu putnu slazdošanu.