foto: Valsts policija
Autovadītāji ignorē cilvēku ar balto spieķi - pusstundas laikā 7 šoferi nepalaiž pāri ielai
Valsts policija Liepājā pārliecinājās, ka autovadītāji nepārzina ceļu satiksmes noteikumus, kas paredz, ka neredzīgiem vai vājredzīgiem cilvēkiem ar balto spieķi rokās vienmēr ir priekšroka, pat ja viņi brauktuvi šķērso tam neparedzētā vietā.
112
2019. gada 20. oktobris, 06:22

Autovadītāji ignorē cilvēku ar balto spieķi - pusstundas laikā 7 šoferi nepalaiž pāri ielai

Jauns.lv

Šonedēļ Valsts policija Liepājā, atzīmējot Starptautisko baltā spieķa dienu un atgādinot par neredzīgo un vājredzīgo cilvēku tiesībām un drošību, rīkoja akciju, lai pārliecinātos kā šoferi ievēro noteikumus un pāri ielai laiž neredzīgos. Izrādās, ka autovadītāji pat nezina, kas tas tāds baltais spieķis ir un ka viņiem jāapstājas, ja kāds akls cilvēks grib šķērsot brauktuvi pat tam neparedzētā vietā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ceļu satiksmes noteikumos paredzēts, ka transportlīdzekļa vadītājam jebkurā gadījumā, arī ārpus gājēju pārejām jāpalaiž neredzīgais gājējs, kas rāda horizontāli paceltu balto spieķi – starptautiski atpazīstamu vājredzīgo cilvēku pazīšanas zīmi. Savukārt Administratīvo pārkāpumu kodekss par ceļa nedošanu neredzīgiem gājējiem, kas rāda signālu ar baltu spieķi, paredz uzlikt naudas sodu: velosipēda un mopēda vadītājam no 7 līdz 30 eiro, bet cita transportlīdzekļa vadītājam — no 15 līdz 70 eiro.

Trešdien Valsts policija sadarbībā ar Liepājas Neredzīgo biedrību Baltā spieķa dienas ietvaros Liepājā, Flotes ielā, rīkoja eksperimentu, kura laikā personas ar redzes problēmām centās šķērsot ceļu, izmantojot horizontāli paceltu balto spieķi, informē Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde.

Policijas ekipāža, autovadītājiem, kuri neievēroja ceļu satiksmes noteikumos paredzēto norādījumu par balto spieķi, atgādināja par šīs norādes nozīmi, tāpat par šo pārkāpumu tika noformēti administratīvo pārkāpumu protokol. Šajā gadījumā pārkāpējiem tika piemērots minimālais sods – 15 eiro.

Eksperiments apliecināja, ka šādus sodus varētu uzlikt bez sava gala. Pusstundas laikā tikai vienā ielas posmā tika noformēti septiņi pārkāpuma protokoli. Autovadītāji, kuri tika apturēti, nezināja to, ko nozīmē pacelts baltais spieķis un izrādīja izbrīnu, kad viņiem tas tika izskaidrots.

Eksperimenta iniciatore bija Liepājas Neredzīgo biedrība, kuras biedri ar šo problēmu sastopas ikdienā, tāpēc sadarbībā ar policiju vēlējās rīkot šādu akciju. “Jāizglīto un jāmācās ir ne tikai gājējiem, bet arī autovadītājiem, jo kā novērojām – daudzi nezina, ka vājredzīgiem cilvēkiem ar paceltu balto spieķi ir priekšroka,"” saka Valsts policijas  Kurzemes reģiona pārvaldes speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Pirms pāris gadiem līdzīgs eksperiments tika rīkots galvaspilsētā un arī tad policija konstatēja līdzīgu ainu –Rīgas centrā un Pārdaugavā īstenotā eksperimenta laikā noskaidrojās, ka praktiski neviens autovadītājs neko par Ceļu satiksmes noteikumu punktu par balto spieķu nezina un to neievēro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās