foto: LETA
Atrod salmonellas Polijas uzņēmuma gaļā - tas piegādā produkciju "Baltic Restaurants Latvia"
Sabiedrība
2019. gada 16. oktobris, 14:45

Atrod salmonellas Polijas uzņēmuma gaļā - tas piegādā produkciju "Baltic Restaurants Latvia"

Jauns.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis salmonellas Polijas izcelsmes putnu gaļā, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa informēja, ka "Salmonella enteritidis" baktērija konstatēta SIA "Gaļsaimnieks" ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos, kā arī SIA "EVBL" ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā.

PVD informēja, ka ārpuskārtas pārbaude kompānijā "Gaļsaimnieks" notika pēc tam, kad tika konstatēts, ka tas piegādā putnu gaļu SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas savukārt nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus gan Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm laikā, kad tur tika konstatēti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, gan arī tirdzniecības centra "Stockmann" darbiniekiem.

Savukārt kompānija "EVBL" pārbaudīta pastiprināto pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārbaužu ietvaros, kas tika sāktas pēc bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldā.

Abos gadījumos "Salmonella enteritidis" konstatēta izejvielā, ko piegādājis Polijas uzņēmums "Cedrob S.A.".

Ņemot vērā to, ka abi uzņēmumi piegādā gaļas produktus būtiskam izglītības iestāžu skaitam visā Latvijā, PVD par konstatēto ir informējis Latvijas pašvaldības, kā arī turpina izglītības iestāžu informēšanu, aicinot neizmantot pārtikas gatavošanā Polijas izcelsmes broileru gaļu ar partijas Nr.L07102019 un Nr.277/1/338/18, ikdienā nodrošināt higiēnas prasību izpildi, tostarp rūpīgu putnu gaļas apstrādi, kā arī turpmāk rūpīgi izvērtēt piegādātās putnu gaļas produkcijas kvalitāti.

Par konstatēto PVD informēs arī Polijas pārtikas apriti uzraugošo dienestu, kā arī ziņos Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Uzņēmuma "Gaļsaimnieks" īpašnieks Edgars Olksna sacīja, ka Polijas izcelsmes putnu gaļu, kurā konstatēta salmonellas baktērija, "Gaļsaimnieks" tikai sadalīja un neražoja pats, bet uzņēmumam to ir piegādājis liels un pazīstams Polijas gaļas koncerns, kura nosaukumu ētisku apsvērumu dēļ viņš neatklāja. Vienlaikus Olksna piebilda, uzzinot par putnu gaļā konstatēto baktēriju, "Gaļsaimnieks" no tirdzniecības ir atsaucis visu piegādātāja putnu gaļas partiju.

Tāpat viņš uzsvēra, ka līdz situācijas tālākai noskaidrošanai ar attiecīgo uzņēmumu kompānija nesadarbosies. "Arī šodien no tā paša piegādāja mums uz gaļas sadali pienāca jauna partija, bet mēs to nekrāvām ārā, aizsūtot atpakaļ. Tāpat esam nomainījuši piegādātāju līdz situācijas tālākai noskaidrošanai," sacīja Olksna.

Viņa piebilda, ka paralēli PVD veiktajām Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugu laboratoriskajām analīzēm, arī "Gaļsaimnieks" nodevis tās pašas putnu gaļas paraugus analīzēm, kurās salmonella nav konstatēta. Viņš arī pauda neizpratni, kādēļ PVD noņemto paraugu laboratorisko analīžu rezultāti pienākuši tik vēlu.

Tikmēr uzņēmuma "EVBL" pārstāvji solīja sniegt tiklīdz tas būs iespējams, atbildot rakstiski.

Jau vēstīts, ka, veicot pastiprinātu akūtu zarnu infekcijas slimību uzraudzību Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem saistībā ar STEC infekcijas izplatības epidemioloģisko izmeklēšanu, tika atklāti arī salmonelozes gadījumiem. Ar salmonellām inficējās bērni, kuri apmeklēja divas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes - "Ieviņa" un "Tornīši".

Savukārt oktobra sākumā vēdera infekcija tika konstatēta apmēram 50 universālveikala "Stockmann" darbiniekiem, kurus "Trakajās dienās" ēdināja SIA "Baltic Restaurant Latvia". Informāciju par saslimšanas gadījumiem "Stockmann" darbinieku ēdināšanas blokā PVD saņēma no paša "Baltic Restaurants Latvia".

"Gaļsaimnieks" ir reģistrēts 2014.gadā un tā pamatkapitāls ir 5001 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Edgars Olksna. 2018.gadā uzņēmums strādāja ar 4,787 miljonu eiro apgrozījumu un 289 013 eiro peļņu.

Arī kompānija "EVBL" ir reģistrēta 2014.gadā un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 3,036 miljoni eiro, bet zaudējumi - 303 609 eiro.