foto: Edijs Pālens/LETA
Jau aizņemta puse no kolumbārija nišām
Kolumbārijs Rīgas otrajos meža kapos.
Runā Rīga
2019. gada 15. oktobris, 19:12

Jau aizņemta puse no kolumbārija nišām

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 15. oktobrī, izbraukuma sēdē apmeklēja Rīgas kapsētas, lai iepazītos ar kultūras pieminekļu saglabāšanu un novērtētu pirmā pilsētas kolumbārija, kas atrodas 2. Meža kapos, darbību.

Patlaban kolumbārijā ir aizņemtas jau 145 nišas. Kolumbārijā, kas tika nodots ekspluatācijā 2017. gada pavasarī, izveidotas 288 betona nišas, kurās var glabāt urnas ar mirušo cilvēku pelniem, katrā nišā var ievietot līdz četrām urnām. Visām nišām priekšā ir stikls, kurā iegravē ziņas par mirušo tāpat kā uz kapakmeņiem.

Kolumbārijs sastāv no 11 būvēm, kas veidotas vienā, divos, trīs, četros un piecos līmeņos, kopā radot vienotu kompozīciju. Kolumbārija vidū esošajai piecu līmeņu būvei centrā ir izveidots stikla piemineklis. To rotā koks, lidojoši putni un uzraksts „Kolumbārijs”, kā arī teksts latviešu un latīņu valodā „Viņi vienmēr būs mūsu atmiņās”.

Kapsētu pārvaldes darbinieki uzsvēra, ka pēc kolumbārija nišām ir gana liels pieprasījums, tāpēc nepieciešams meklēt jaunas vietas, kur varētu izveidot citus kolumbārijus.

Deputāti apskatīja aptuveni 1500 kvadrātmetru lielu un brīvu teritoriju 1. Meža kapos, kur varētu izveidot vēl vienu kolumbāriju ar daudz lielāku nišu skaitu. Tika apmeklēta arī Torņakalna kapsēta, kas ir slēgta jauniem apbedījumiem. Taču šeit nepieciešams atjaunot sienu, kurā būtu iespējams izbūvēt kolumbārija nišas.

Par jauna kolumbārija būvniecību vēl notiks diskusijas Mājokļu un vides komitejā un citās atbildīgajās pašvaldības institūcijās.