Kultūra
2019. gada 9. oktobris, 17:29

Latvieši uzvar smilšu skulptūru čempionātā Amerikā

Jauns.lv / LETA

Tēlnieku komanda Kārlis Īle un Maija Puncule izcīnīja uzvaru vienā no pasaulē prestižākajiem smilšu skulptūru čempionātiem, kas noticis ASV, informēja Jelgavas pašvaldības iestādes "Kultūra" sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Gaile.

Latvieši uzvar smilšu skulptūru čempionātā Virdžīnijā, ASV

gallery icon
4

Mākslinieki, kas labi zināmi Jelgavas ledus un smilšu skulptūru festivālu apmeklētājiem, šogad festivālā pirmoreiz startēja komandu kategorijā ar skulptūru "Asni". Žūrija atzinīgi novērtēja gan mākslinieku tehniskās spējas, oriģinālo idejas pasniegšanu, gan apjomīgo skulptūras risinājumu.

Gaile skaidroja, ka mākslinieki skulptūru ar nosaukumu "Asni" izvēlējās veidot ar sirreālistisku ievirzi, 22 tonnās smilšu filozofiski apspēlējot ideju, ka vismaigākie asni ir visstiprākie. Iedvesma skulptūrai smelta no pavasara maigajiem dzinumiem, kas tiecoties uz augšu, spēj izlauzties caur biezu zemes kārtu, akmeņiem un pat asfaltu. Žūrijas īpašu ievērību izpelnījās smalki niansētā virsmas apstrāde, kas jutekliski atspoguļo ziedlapu maigo trauslumu un saplaisājušas zemes raupjumu.

Virdžīnijas bīčā notiekošais Neptūna pludmales festivāls ir senākais un lielākais Starptautiskais smilšu skulptūru čempionāts ASV. Konkurss ik gadu apvieno 32 talantīgākos un veiklākos smilšu tēlniekus no visas pasaules. 

Apvienojoties komandā, Īle un Puncule zem "Jelgavas karoga" guvuši starptautiskus panākumus smilšu, ledus un sniega skulptūru festivālos un čempionātos Kanādā, Ķīnā, Japānā, Šveicē, Vācijā, Krievijā, Latvijā un citur. 

13. Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls Jelgavā

gallery icon
165