Sociologs Straujumas reitinga kritumu saista ar bēgļu krīzi
Pētījumu centra "SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš.
Viedokļi
2015. gada 7. decembris, 23:50

Sociologs Straujumas reitinga kritumu saista ar bēgļu krīzi

Jauns.lv

Demisionējošās valdības vadītājas Laimdotas Straujumas reitinga kritums var tikt saistīts ar patvēruma meklētāju krīzi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" sacīja pētījumu centra "SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš.

Saskaņā ar "SKDS" aptauju, šā gada novembrī Straujumai konstatēts viszemākais iedzīvotāju vērtējums - 25% viņas darbību premjera amatā vērtējuši pozitīvi, bet 61% - negatīvi. Skaidrojot iemeslus šādam kritumam, Kaktiņš "Panorāmai" norādīja, ka tie bijuši vairāki.

Būtisks Straujumas reitinga kritums fiksēts septembrī un turpinājies oktobrī. "Septembrī bija bēgļu jautājums. Mēs zinām, ka lielākā daļa iedzīvotāju [par bēgļu uzņemšanu] jūtas nobažījušies. Reitinga kritums vedina domāt, ka sabiedrība nav sadzirdējusi, ko viņa domā. Arī ar budžetu neviens nav apmierināts. Sociālie partneri uzskata, ka tas vēsturiski bijis sliktākais budžets," sacīja Kaktiņš.

Sociologs arī atzina, ka jaunajam premjeram šo situāciju nebūs viegli mainīt.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdienas rītā pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja par atkāpšanos no amata. Līdz ar to krīt arī pašreizējā valdība.

Preses konferencē pēc demisijas paziņošanas Straujuma norādīja, ka viņa par savu pēcteci premjera amatā redz iekšlietu ministru un partijas biedru Rihardu Kozlovski, pret to neiebilstu arī koalīcijas partneri.

Savukārt Āboltiņa pirmdien, atbildot uz žurnālistu jautājumiem un komentējot par demisiju paziņojušās Straujumas sacīto, ka viņa kā nākamo premjeru redz Kozlovski, uzsvēra, ka "mēs nedzīvojam monarhijā, kur karaļi nosauc savus pēctečus".

Vienlaikus Āboltiņa paziņoja, ka "Vienotība" ir gatava uzņemties nākamās valdības veidošanu, kā arī pieļāva iespēju, ka koalīcija varētu tikt paplašināta ar kādu no opozīcijas partijām, izvairoties minēt konkrētu partiju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien sāks sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par nākamo valdību.

BNS / Foto: Ieva Lūka/LETA