foto: Mārtiņš Plūme/LETA
Dzejniece Amanda Aizpuriete spiesta pamest dzīvokli Rīgā un iztikt ar 150 eiro mēnesī
Viena no mūsdienu latviešu izcilākajām liriķēm Amanda Aizpuriete pašlaik knapi ko savelk kopā galus un cīnās ar smagu depresiju.
Kultūra
2019. gada 17. septembris, 06:01

Dzejniece Amanda Aizpuriete spiesta pamest dzīvokli Rīgā un iztikt ar 150 eiro mēnesī

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Viena no labākajām latviešu mūsdienu dzejniecēm Amanda Aizpuriete, kurai pirms trim gadiem Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) piešķīra mūža stipendiju par izcilu veikumu kultūrā, pārcēlusies no sava Rīgas dzīvokļa uz Kurzemes laukiem, jo vairs nav varējusi samaksāt galvaspilsētas dzīvokļa īri.

Aizpuriete sarunā ar portālu Jauns.lv teica: “Nevajag dramatizēt, es neesmu izlikta no dzīvokļa, bet pati no tā aizgāju, jo nevarēju samaksāt lielo īri. Tagad dzīvoju pie saviem paziņām Dzeldā – Skrundas novada Nīkrāces pagasta centrā, viņiem ir brīva istabiņa. Vienīgie regulārie ienākumi man ir tikai VKKF stipendija - 150 eiro mēnesī, citu nav. Nav arī nekādu autoratlīdzību un honorāru. Man bija smaga depresija, tāpēc nebiju paņēmusi tulkojumus, pēdējā laikā arī nav iznākušas dzejas grāmatas. Gaidu, kad pāries depresija.”

Uz jautājumu, vai lauku vide varbūt varētu uzlabot garastāvokli, viņa atbildēja: “Es nezinu, kāda laba aura te var būt – 15 kilometrus no Skrundas lokatora.”

Pērnās nedēļas nogalē vairāki dzejas dienu pasākumu apmeklētāji portālam Jauns.lv apliecināja, ka Aizpuriete tik tiešām teikusi, ka pašlaik dzīvojot trūcīgos apstākļos un meklējusi iespējas aizņemties naudu. Pagājušās nedēļas piektdienas vakarā centrā “Koka Rīga” notika viens no Dzejas dienu centrālajiem pasākumiem – Klasiķu vakars, kurā starp citiem poētiem piedalījās arī Amanda Aizpuriete.

Pēc neveiksmīga pašnāvības mēģinājuma 2010. gada 16. decembrī Amanda Aizpuriete presē atklāja, ka to mēģinājusi vairākkārt. “Man nekad nav īpaši gribējies dzīvot. Kādas desmit reizes esmu mēģinājusi aiziet, bet vienmēr kāds man to neatļauj," stāstījusi dzejniece, izsakot varbūtību, ka viņā mīt pašnāvnieces gēns, tāpēc viņa ir tik suicidāla.