Skolā Jelgavā vecākiem lūdz parakstīt papīru, ka tā drīkst bērnu vest uz psihiatrisko slimnīcu
Paula Bendrupa pamatskola Jelgavā.
Novadu ziņas
2019. gada 11. septembris, 21:52

Skolā Jelgavā vecākiem lūdz parakstīt papīru, ka tā drīkst bērnu vest uz psihiatrisko slimnīcu

Jauns.lv

Atļaut bērnu nepieciešamības gadījumā ievietot psihoneiroloģiskās slimnīcas stacionārā – šādu atļauju vecākiem parakstīt lūgusi Jelgavas Paula Bendrupa pamatskola. Vairāki vecāki ir neizpratnē un baidās, ka skolotāji to var izmantot ļaunprātīgi, lai izrēķinātos ar nepaklausīgu vai agresīvu bērnu.

Skolas vadība šādu iespēju kategoriski noliedz. Uzreiz jāpiebilst, ka konkrētā skola Jelgavā nav "parasta" skola - tajā mācās bērni ar garīgās veselības problēmām un attīstības traucējumiem. Šādi bērni slimības "pīķa brīžos" mēdz kļūt pavisam nevaldāmi un agresīvi, ziņo LTV "Panorāma". 

Šīs skolas Zinību dienas svinībās audzēkņu vecākiem izdalītas veidlapas, kurās ar parakstu vecāki apliecina, ka vajadzības gadījumā iestāde drīkst viņu atvasi ievietot "Ģintermuižas" bērnu nodaļā - psihiatriskajā slimnīcā, kas atrodas pavisam tuvu pašai Bendrupa pamatskolai. Tas radījis sašutumu vairākos vecākos, kuri gan nevēlas runāt kameru priekšā un bažas pauž anonīmi. Piemēram, hiperaktīvo un uzmanības deficīta mākto bērnu vecākiem negribas parakstīt dokumentu, kas ļautu viņu atvasi ievietot psihoneiroloģiskajā klīnikā. 

Skolas direktore Gunta Paslauska televīzijai skaidro, ka šis papīrs ir vairāk formalitāte, nevis obligāta prasība. Savukārt slimnīcas "Ģintermuiža" Bērnu nodaļas vadītāja Ludmila Zilbermane saka, ka nereti ir situācijas, kad neadekvātā bērna vecāki nav sazvanāmi, taču situācija jārisina uzreiz. "Skarbākā situācija - bērnam ir lēkme. Bērns ir nopietni organiski slims. Vecāki nav sazvanāmi. Ātrā palīdzība viņu neņems, ja nav vecāku vai juridisku aizbildņu piekrišana. Ko lai dara? Bet ja tas papīrs ir, situācija ir atrisināta," stāsta ārste. 

Nepamatoti nevienu "tur" neved

Gunta Paslauska atklāj, ka neviens bērns uz psihoneiroloģisko klīniku nav aizvests nepamatoti. Taču ir reizes, kad bērnam jāsniedz šāda palīdzība - piemēram, kad agresija ir tāda, ka viņš apdraud gan sevi, gan citus. Pagājušajā gadā 9 bērni aizvesti uz slimnīcu, un diviem no viņiem bijusi nepieciešama ilgstoša ārstēšanās.

Tomēr līdzīga skola Rīgā - Rīgas Sanatorijas internātskola - Jelgavas kolēģu praksi sauc par neierastu. Arī tur mācā bērni ar diagnozēm, taču personāls sniedz atbalstu un profesionālu palīdzību, kad tādu vajag. Šajā skolā nav tāda dokumenta, ko vecākiem būtu jāparaksta. Ja ir būtiska krīze ar kādu audzēkni, tiek saukta ātrā palīdzība.

Iebildumi arī Tiesībsarga birojam

Tiesībsarga birojā arīdzan ir pārsteigti par parakstāmo papīru Jelgavas skolā, jo lēmumus par ievietošanu psihiatriskajā slimnīcā pieņem mediķi no ātrās palīdzības. "Izskatās, ka skola šeit ir izgājusi ārpus savas kompetences robežām. Kāpēc gan būtu jāpilnvaro skola stacionēt bērnu konkrētā iestādē, konkrētā nodaļā?" neizpratni pauž Tiesībsarga biroja Bērnu nodaļas vadītāja Laila Grāvere. Savukārt Bendrupa skolā sola "piestrādāt pie korektākas" šī paša dokumenta formas.

Vairāk par situāciju skaties LTV "Panorāmas" sagatavotajā sižetā: