foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Savulaik tik slavenās Baldones sanatorijas liktenis pagalam neskaidrs
Novadu ziņas
2019. gada 24. augusts, 20:45

Savulaik tik slavenās Baldones sanatorijas liktenis pagalam neskaidrs

Jauns.lv / LETA

Bijušās Baldones sanatorijas apsaimniekotājam uzdots iekonservēt Vannas māju, bet par tālāko teritorijas attīstību skaidrības pašlaik nav.

Baldones novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Irina Sietiņa skaidroja, ka pašlaik ir nojaukta vēsturiskās Vannu mājas piebūve. Tā veikta, jo ēka bijusi avārijas stāvoklī un nav bijusi atjaunojama. Turklāt saskaņā ar Būvniecības valsts kontroles biroja ziņojumu piebūvei nav vēsturiskās vērtības. Baldones sanatorija atbilstoši Baldones novada teritorijas plānojumam atrodas pilsētas vēsturiskajā apbūves zonā. Teritorijas plānojums nosaka saglabāt un aizsargāt pilsētai raksturīgās un vēsturiskās ēkas. Tāpēc teritorijas īpašniekam ar domes lēmumu ir noteikts izstrādāt un īstenot vēsturiskās Vannu mājas konservācijas projektu.

Sanatorija pieder viesnīcu biznesa uzņēmumam SIA "Villa Joma", kas darbojas Jūrmalā. Uzņēmumā klāstīja, ka plānota galvenās - dzīvojamās - sanatorijas ēkas izpēte. Taču, kāda varētu būt teritorijas tālākā izmantošana, pašlaik vēl esot grūti spriest. Pašlaik uzņēmums meklē strādnieku, kas varētu uzturēt īpašumu kārtībā, piemēram, nopļaut zāli.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Villa Joma" apgrozījums pērn bijis 355 767 eiro, bet peļņa 19 253 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Baltkrievijas pilsonis Dmitrijs Astašenko.

Uzreiz pēc ievēlēšanas 2017.gadā Baldones novada domes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (GKML) intervijā apgalvoja, ka Baldones sanatorija ir viena no būtiskākajām problēmām, pie kuras risināšanas "mēs jau esam ķērušies". Toreiz viņš apgalvoja, ka partija apņēmusies sakārtot pilsētas graustus, tai skaitā kādreizējās sanatorijas ēkas.