foto: Raitis/Facebook
Pēc grūtnieces sūdzības pārbauda "Tērvetes" bezalkoholiskajā alū alkohola klātesamību
Bezalkoholiskais alus nebūt nav bezalkoholisks. Pēc sūdzības saņemšanas PVD veicis Tērvetes alusdarītavas pārbaudi un pārkāpumus nav konstatējis.
Sabiedrība
2019. gada 15. augusts, 05:31

Pēc grūtnieces sūdzības pārbauda "Tērvetes" bezalkoholiskajā alū alkohola klātesamību

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc kādas grūtnieces paustā izbrīna, ka viņai divas stundas pēc "Tērvetes" bezalkoholiskā alus baudīšanas alkometrs asinīs tomēr uzrādīja 0,2 promiles alkohola, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veicis ārkārtas pārbaudi "Tērvetes" alus brūzī, lai pārliecinātos, ka tur viss atbilst prasībām. Pieļaujamā alkohola klātbūtne bezalkoholiskajā alū nepārsniedza normu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv jau rakstīja, ka pagājušajā mēnesi kādas grūtnieces paziņa Raitis Streičs sociālajā tīklā “Facebook” ierakstīja: “Liekas, ka “Tērvetei” ir izdevies uzbrūvēt bezalkoholisko alu, kurš “dod pa galvu” un rada promiles. Grila vakarā apzinīga jaunā māmiņa bija nopirkusi divus bezalkoholiskos “Tērvetes” alus un jau pie pirmajiem malkiem teica, ka tas esot dīvains. Pēc pāris stundām, nokļūstot mājās, joka pēc iepūta kalibrētā “Alcoscan” A klases alkometrā, kas uzrādīja 0,20 promiles. Drošības pēc iepūtām arī manā pirms divām dienām kalibrētajā “Alcoscan” B klases alkometrā, kas rādīja to pašu”.

Alkohola saturs nepārsniedz 0,5%

Reaģējot uz šo ierakstu PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane Jauns.lv teica, ka Tērvetes alusdarītavā veiks pārbaudi. Tagad PVD Dienvidzemgales pārvalde to ir veikusi un Jauns.lv pavēstīja tās rezultātus:

“Sakarā ar saņemto informāciju par iespējamu alus neatbilstību bezalkoholiskā alus kritērijiem veikta ārpuskārtas pārbaude alus ražošanas uzņēmumā „Tērvetes Alus”.

Pārbaudes laikā izvērtēta uzņēmuma izstrādātā bezalkoholiskā alus tehnoloģija, deklarētie kvalitātes rādītāji, kontroles pasākumi, kā arī noņemti oficiālie paraugi no divām bezalkoholiskā alus partijām alkohola satura laboratoriskai kontrolei.

Konstatēts, ka tehnoloģiskajā dokumentācijā deklarētie rādītāji atbilst bezalkoholiskā alus kritērijiem, uzņēmuma paškontroles ietvaros veiktie katras  saražotās alus partijas kvalitātes, tai skaitā alkohola satura, kontroles rezultāti atbilst deklarētajiem. Informējam, ka uzņēmums šobrīd papildus ražotnē izmantotajai alkohola kontroles metodei, paškontroles ietvaros minētajam produktam veic alkohola satura kontroli akreditētā laboratorijā.

Inspekcijas laikā noņemto divu bezalkoholiskā alus paraugos alkohola satura testēšanas rezultāti atbilst uzņēmuma deklarētajiem un nepārsniedz 0,5 procentus tilpuma”.

Arī bezalkoholiskajā alū ir spirts, bet ļoti nedaudz

Tērvetes alusdarītavas vadītājam Valteram Paškauskam Jauns.lv jautāja, vai tas ir normāli, ka, malkojot bezalkoholisko dzērienu, var “iedzīvoties” promilēs. Viņš teica:

“Pēc Ministru kabineta noteikumiem par bezalkoholisko produktu uzskata tādu, kura sastāvā absolūtā spirta daudzums nepārsniedz 0,5 tilpumprocentus. Šāds spirta daudzums var būt ne tikai bezalkoholiskajā alū, bet arī, piemēram, kefīrā vai konfektēs, kurās izmantotas aromātvielas, kas izgatavotas uz spirta bāzes.

Piemēram, ja izskalojam muti ar kefīru un uzreiz iepūšam alkometrā, uzrādīsies promiles. Cik promiles uzrādīsies pēc bezalkoholiskā alus izdzeršanas, ir grūti pateikt, jo tas ir atkarīgs no katra konkrētā cilvēka organisma.

Salīdzinājumam: dabīgi raudzētā kvasā drīkst būt līdz 1,2 % alkohola, jeb spirta. Lietojot bezalkoholiskos dzērienus pārsniegt pieļaujamo alkohola saturu asinīs ir gandrīz neiespējami. Piemēram, vienā Tērvetes “Senču” alus pudelē ir vairāk alkohola nekā desmit Tērvetes Bezalkoholiskā alus pudelēs kopā".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Spirtotie bezalkoholiskie produkti

Mediķi izanalizējuši, ka šoferiem un pārējiem, kuri kā no uguns vairās mutē paņemt kaut ko spirtotu, no vairākiem produktiem tomēr būtu jāuzmanās. Lūk, saraksts ar tiem produktiem, pēc kuru lietošanas uzreiz parādās promiles. Atkarībā no organisma spējas tos pārstrādāt ir atkarīgs, cik ilgi alkometrs jūsu asinīs uzrādīs spirta klātbūtni:

Bezalkoholiskais alus - 0,1-0,4 promiles
Astoņas šokolādes konfektes - 0,1 promile
Spirtu saturoši medikamenti - 0,1 promile
Rauga kvass (puslitrs) - 0,1-0,6 promiles
Apelsīns - 0,17 promiles
Nedaudz ierūdzis kefīrs, jogurts, rūgušpiens - 0,2 promiles
Cigarete - 0,2 promiles
Rupjmaize ar desu - 0,2 promiles
Nedaudz pārgatavojies banāns - 0,22 promiles
Kumiss - 0,3 promiles
25 konfektes ar degvīnu vai konjaku - 0,3-0,4 promiles
Kūka “Kartupelis ar rumu” - 0,3 promiles
Sulas - 0,4 promiles.

Alkometra tests

Jauns.lv savulaik veica alkometru testus, un eksperimentā tika pierādīts, ka, lai arī alkohols lietots pavisam minimālās devās, pirmie rādītāji bija šokējoši augsti. Pat kvass uzrādīja ievērojamu dzēruma pakāpi. Tomēr šie rādītāji neataino alkohola saturu asinīs, bet pašā dzērienā, kurš vēl nav izskalojies no mutes. Šī iemesla dēļ alkometra lietošanas pamācībā ir brīdinājums — rezultāti var nebūt precīzi, ja mutē un rīklē vēl ir izdzertā alkohola paliekas. Vislabāk mērījumus veikt 40 minūtes pēc alkohola baudīšanas, kad tas jau ir pilnībā uzsūcies. Arī mutei ideālā gadījumā jābūt izskalotai, bet zobiem — perfekti sakoptiem. Jo izrādās, ka zobu aplikums, periodontīts un smaganu kabatas vēl ilgi sevī var saglabāt neatšķaidītu alkoholu, ko uzrādīs alkometrs. Elpas atsvaidzinātāji šajā gadījumā nelīdzēs — parasti tie satur spirtu, un alkometrs uzrādīs galējai dzēruma pakāpei atbilstošas promiles.

Analizējot izelpoto gaisu, alkohola saturu asinīs noteikt var tikai aptuveni. To ietekmē katra pārbaudāmā asiņu sastāvs, vielmaiņa un apkārtējā gaisa temperatūra. Izrādījās, ka pirms mērījuma nav ieteicams ne smēķēt, ne baudīt kafiju — arī tas var uzrādīt falšas promiles.

Tika konstatēts, ka bezalkoholisko alu, piekasīgi vērtējot, par pilnīgi bezalkoholisku alu nosaukt nevar - tas satur veselu pusprocentu alkohola. Tāpēc nebija brīnums, ka eksperimenta dalībniecei tūlīt pēc puslitra šī dzēriena baudīšanas izelpā uzrādās 0,3 promiles. Pēc 20 minūtēm viss gan bija kārtībā — alkometrs rādīja nulli promiļu.

Aldari skaidro, ka bezalkoholisko alu iespējams ražot vairākos veidos: ar pārtraukto fermentāciju; ar vakuuma destilāciju; ar reversās osmozes palīdzību. Nelielais alkohola daudzums alū radīsies dabīgi – fermentācijas procesā. Alum ar 4-7% alkohola daudzumu fermentācija norit apmēram no piecām līdz desmit dienām, bet bezalkoholiskajam alum - 15-36 stundas. Alus tiek raudzēts pēc normālas tehnoloģijas, bet pie filtrācijas vai destilācijas tiek atdalīta alkohola frakcija, rezultātā iegūstot alu ar mazu alkohola saturu.