foto: LETA
Kopš janvāra iekšlietu ministrs "melnajā sarakstā" iekļāvis 47 ārzemniekus
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.
Sabiedrība
2019. gada 4. augusts, 14:01

Kopš janvāra iekšlietu ministrs "melnajā sarakstā" iekļāvis 47 ārzemniekus

Jauns.lv / LETA

Kopš valdības izveidošanas 23.janvārī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāvis 47 ārzemniekus, līdz ar to viņiem ieceļošana valstī ir liegta, aģentūra LETA noskaidroja Iekšlietu ministrijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrs šādus lēmumus pieņēmis, balstoties uz valsts drošības iestāžu sniegto informāciju.

Saskaņā ar Imigrācijas likumu iekšlietu ministrs lēmumu par personas iekļaušanu šajā sarakstā var pieņemt tikai pēc kompetentas valsts iestādes atzinuma. Kompetentās valsts iestādes šajā jautājumā ir Valsts drošības dienests, Satversmes aizsardzības birojs, Militārās izlūkošanas un drošības dienests un Valsts policija.

Imigrācijas likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā. Tāpat ārzemnieku ministrs var iekļaut sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijā.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona jeb "persona non grata", tad par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs. Kopš valdības izveidošanas 23.janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Latvijai nevēlamo ārvalstu pilsoņu sarakstā iekļāvis 161 cilvēku.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Latvijas ārlietu un iekšlietu ministri jau iepriekš sarakstā iekļāvuši dažādus Krievijas mūziķus un aktierus. 2014.gadā neilgi pirms Jūrmalā paredzētā konkursa "Jaunais vilnis" sākuma toreizējais un arī pašreizējais Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija. Ārlietu ministrija tolaik viņus kritizēja par atbalstu Krimas aneksijai.

2016.gadā kļuva zināms, ka toreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) "melnajā sarakstā" iekļāvis Krievijas aktieri Dmitriju Pevcovu.