foto: Zumapress/Scanpix
Apturēta pieeja Latvijā reģistrētam portālam "baltnews.lv"
Ilustratīvs foto.
Politika
2019. gada 24. jūlijs, 19:17

Apturēta pieeja Latvijā reģistrētam portālam "baltnews.lv"

Jauns.lv / LETA

Pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) sniegtās norādes par Eiropas Savienības (ES) sankciju nosacījumiem Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts (LU MII) ir apturējis pieeju portālam "baltnews.lv".

Pašlaik attiecīgais portāls lasītājiem nav pieejams.

Kā informēja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) preses sekretārs Mārtiņš Drēģeris, ĀM 23.jūlijā vēstulē LU MII vērsa uzmanību, ka Latvijā reģistrētā portāla "baltnews.lv" īpašnieks norādīts "Rossija Segodņa", kuras vadītājs ir Dmitrijs Kiseļovs, kurš savukārt ir ES sankciju sarakstā.

ĀM norāda uz ES 2014.gadā pieņemtajiem dokumentiem, ar kuriem ES dalībvalstīs ieviesti ierobežojošie pasākumi attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Saskaņā ar attiecīgās regulas nosacījumiem dalībvalstīm ir pienākums iesaldēt finanšu līdzekļus un saimnieciskos resursus, kā arī noteikts aizliegums tieši vai netieši sankciju subjektiem vai ar to saistītām fiziskām vai juridiskām personām.

ES Kiseļovu iekļāvusi to personu sarakstā, pret kurām ar valstu lēmumu noteikti ierobežojošie pasākumi par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu. "Rossija Segodņa" vadītājs raksturots kā "viena no centrālajām personām valdības propagandā, ar ko tiek atbalstīta Krievijas spēku nosūtīšana uz Ukrainu".

ĀM norāda, ka saskaņā ar Latvijas sankciju likumu ES regulās noteiktās sankcijas Latvijas Republikai ir saistošas un tieši piemērojamas. Domēna vārds "baltnews.lv" uzskatāms par saimniecisku resursu, kura turētājs ir juridiska persona, pret kuru ir noteikti ES ierobežojošie pasākumi, skaidroja Drēģeris.