foto: LETA
Roberts Zīle neatbalstīs Leienas kandidatūru EP vadītājas amatam
Eiropas parlamenta deputāts Roberts Zīle.
Politika
2019. gada 16. jūlijs, 18:52

Roberts Zīle neatbalstīs Leienas kandidatūru EP vadītājas amatam

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) nevarot balsojumā atbalstīt Urzulas fon der Leienas kandidatūru Eiropas Komisijas prezidenta amatam, ņemot vērā viņas politisko uzsvaru maiņu sociālistu virzienā.

Kā informēja politiķa pārstāvis Kārlis Būmeisters, Zīle norāda, ka sākotnēji, uzklausot EK prezidentes kandidāti, politiķis bijis gandarīts par politiskā redzējuma progresu salīdzinājumā ar esošo EK prezidentu Žanu Klodu Junkeru. "Gan par to, ka vismaz Baltijas valstis EK prezidentam vairs nevajadzēs meklēt Balkānos, gan arī par krietni sarežģītākiem akcentiem," pauda Zīle.

Tomēr, meklējot vairākumu, EK prezidenta amata kandidāte savus solījumus ir mainījusi, norādīja EP deputāts. "Diemžēl jāsecina, ka, meklējot vairākumu, dažas Eiropas galvaspilsētas ir izvēlējušās Leienas politiskos akcentus mainīt, veidojot tos kā nodevas sociālistiem, arī zaļajiem un liberāļiem. Tādējādi faktiski visa Eiropas Tautas partijas (ETP) laiva ir iepūsta sociālistu un [Francijas prezidenta Manuela] Makrona liberāļu ūdeņos," pauda Zīle.

Viņš norādīja, ka šādā situācijā ETP kandidāte ir nevis politiskās grupas uzvara, bet zaudējums. "Politiskais centrs vairs neatrodas ETP, bet gan pavirzījies krietni pa kreisi. Kur tas apstāsies, mēs nezinām," akcentēja EP deputāts. Reizē politiķis norādīja, ka viņš un viņa pārstāvētā Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar EK, ja Leiena tiks apstiprināta vadītāja amatā.

Tāpat politiķis vērsa uzmanību uz Polijas bijušās premjerministres, Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Beāta Šidlo politisko sodīšanu, neapstiprinot viņas kandidatūru EP Cilvēktiesību komitejas vadītājas amatā, kas parāda potenciālo EP koalīcijas dalībnieku divkosību dzimumu līdztiesības jautājumā "visā tās spožumā". Zīle pauda, ka šādā situācijā bijis neērti EP klausīties Leienas solījumus par tādu svarīgu jautājumu kā dzimumu līdztiesība EK komisāru kolēģijā.

Balsojums par Leienas kandidatūru notiek šovakar.