foto: LETA
Aizvadītajā ziemas periodā Rīgā par 3% samazinājies bezpajumtnieku skaits
Runā Rīga
2019. gada 2. jūlijs, 18:03

Aizvadītajā ziemas periodā Rīgā par 3% samazinājies bezpajumtnieku skaits

Jauns.lv

Analizējot Rīgas patversmju noslogojumu, secināts, ka vidējais pakalpojuma saņēmēju skaits 2018./2019. gada ziemas mēnešos bija 585 personas, kas ir par 3% mazāk nekā 2017./2018. gada ziemas mēnešos, otrdien, 2.jūlijā, Rīgas domes Labklājības departaments informēja Sociālo jautājumu komiteju.

Vislielākais klientu pieprasījums ir patversmēs, kuras atrodas tuvāk pilsētas centram un nodrošina pakalpojumu arī personām alkohola reibumā. Piemēram, biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” patversme/naktspatversme, ņemot vērā klientu pieprasījumu, janvārī, februārī un martā nodrošināja pakalpojumu vidēji 104 personām dienā, kas ir par 19 jeb 22% personām vairāk par plānoto vietu skaitu – 85. Savukārt Rīgas patversmē Maskavas ielā 208, kas atrodas tālāk no Rīgas pilsētas centra, pastāvīgi bija brīvas vietas, piemēram, janvārī, februārī un martā vidējais patversmes vietu noslogojums bija 88% no kopējā vietu skaita – 170.

“Ir jāveic mērķtiecīgs preventīvais darbs, ko sociālie darbinieki iespēju robežās arī dara, lai cilvēku skaits, kas nonāk bezpajumtnieku statusā samazinātos, bet tajā pat laikā esošajiem bezpajumtniekiem, pirms viņu iekļaušanās darba tirgū un atgriešanās patstāvīgā dzīvē, būtu jānodrošina cilvēka cienīgi dzīves apstākļi īslaicīgās uzturēšanās jeb patversmes vietās,” sacīja Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja prof. Baiba Rozentāle.

Apkopojot datus par patversmes klientu sociālajām problēmām, var secināt, ka sociālie darbinieki, lai palīdzētu klientam atrisināt mājokļa problēmu (97% personām), vispirms palīdz risināt problēmas, kas saistītas ar klienta spēju sociāli funkcionēt, piemēram, saskarsmes (67% personām), nodarbinātība (61% personām) problēmas un atkarības (58% personām). Minētās problēmas risināt apgrūtinoši ir gadījumos, ja personai ir garīga rakstura traucējumi (5% personām).

Tostarp lielākā daļa patversmes/naktspatversmes iemītnieku ir pirmspensijas vecumā, kas savukārt liecina par grūtībām šīm personām atrisināt savu sociālo situāciju, atrast darbu un mājokli atbilstoši saviem ienākumiem.

Rīgas patversmes struktūrvienība -  Mobilās brigāde ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem -  2018./2019. gada ziemas mēnešos ir sniegusi konsultācijas 823 personām, saņēmusi 809 tālruņa zvanus par personām, kuras uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, 243 personas nogādātas naktspatversmē vai ārstniecības iestādē. Salīdzinoši 2017./2018. gada ziemas periodu palielinājies brigādes sniegto konsultāciju skaits par 19 jeb 2%, saņemto zvanu skaits samazinājies par 50 jeb 6%, nogādāto personu skaits naktspatversmē vai ārstniecības iestādē palielinājies par 3 jeb 1% personām.

Lai veicinātu bezpajumtnieku resocializāciju un integrēšanu sabiedrībā plānots sadarbībā ar NVO attīstīt sociālos pakalpojumus bezpajumtniekiem, katrā Rīgas rajonā (priekšpilsētā) nodrošinot vismaz vienu sociālā pakalpojuma veidu, kā arī ņemot vērā, ka ir palielinājies personu skaits alkohola reibumā, ziemas periodā tiek plānots organizēt papildus patversmes pakalpojumu vismaz 100 vietām personām alkohola reibumā.