foto: Publicitātes foto
Siguldā būs viedās miskastes - katrs maksās tikai par saviem atkritumiem
Siguldā nākotne pienāks ar atkritumu konteineriem.
Novadu ziņas
2019. gada 30. jūnijs, 05:33

Siguldā būs viedās miskastes - katrs maksās tikai par saviem atkritumiem

Jauns.lv

Ieguldot 110 000 eiro, Siguldā tiks uzstādīti Latvijā pirmie viedie atkritumu konteineri. Katrs maksās tikai par saviem atkritumiem.

Daudzdzīvokļu namu kvartālā Leona Paegles ielā sākti darbi, lai ierīkotu pirmo dalītās atkritumu savākšanas viedpunktu Latvijā. Šeit atrodas deviņi nami ar 275 dzīvokļiem, kur dzīvo vismaz 598 iedzīvotāji.

Desmit esošos konteinerus aizstās ar diviem preskonteineriem, kas aprīkoti ar viedajām pilsētvides komunikāciju tehnoloģijām. Tie būs paredzēti nešķirotiem sadzīves un bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem. Vieglajam iepakojumam un stiklam iekārtos pazemes konteinerus. Katrs maksās tikai par savu nodoto atkritumu apjomu. Lai veicinātu atkritumu šķirošanu, būs finansiāli motivējoša sistēma. Uzskaiti veiks, izmantojot pašvaldības izsniegtās novada iedzīvotāju identifikācijas kartes, tikai ar tām varēs atvērt konteinerus. Plānots, ka jaunās tehnoloģijas palīdzēs par gandrīz 68 tonnām gadā samazināt poligonā noglabājamo atkritumu apjomu. “Pateicoties Siguldas novada domes atbalstam un veiksmīgajai sadarbībai privātajā – publiskajā partnerībā, Siguldā ir izveidota mūsdienīgākā atkritumu šķirošanas infrastruktūra,” teic Eco Baltia grupa valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.
Projektu īsteno Siguldas pilsētas SIA Jumis sadarbībā ar pašvaldību. Plānots, ka jaunais atkritumu savākšanas punkts sāks darboties oktobrī.