foto: Ekrānuzņēmums
Mūziķis Jānis Aišpurs atklāj savu festivāla "Rīga Jūrmala" koncertu TOP3 izvēli
Mūziķis Jānis Aišpurs.
Kultūra
2019. gada 28. jūnijs, 13:27

Mūziķis Jānis Aišpurs atklāj savu festivāla "Rīga Jūrmala" koncertu TOP3 izvēli

Karlīna Timofejeva

Vasara ir klāt, un līdz ar to pavisam tuvu jau ir liels muzikāls notikums Latvijas kultūras dzīvē – festivāls “Rīga Jūrmala”. Vienkopus nelielā ģeogrāfiskā teritorijā pulcēsies diezgan paprāvs skaits ar izciliem un talantīgiem, es pat teiktu - ģeniāliem akadēmiskās mūzikas žanra pārstāvjiem. Gan solo izpildītājiem, gan muzikālajiem kolektīviem, orķestriem.

Ko es pats gribētu apmeklēt? Trīs koncertus! Viens no tiem, ko obligāti jādzird, ir Mišas Maiska un viņa meitas Lilijas Maiskas koncerts. Viena no manām vājībām ir čella mūzika, un ar Mišu Maiski ir sanācis kopā muzicēt uz vienas skatuves – laikā, kad ar Gidonu Krēmeru un kori “Kamēr...” tūrējām pa Eiropu un piedalījāmies Lokenhausas festivālā. Viņš ir harizmātisks, aizraujošs un muzikāli ģeniāls. Man būs prieks dzirdēt atkal šo mākslinieku klātienē!

Otrs koncerts, ko vēlētos ieteikt, ir Zubina Metas un Izraēlas simfoniskā orķestra koncerts, kurā izpildīs Riharda Mālera un Ludviga van Bēthovena simfonisko mūziku. Savulaik pats esmu izpildījis Mālera “Tūkstošbalsu” simfoniju. Tajā laikā intereses pēc “izurbos cauri” visām Mālera simfonijām. Savdabīga, neparasta, ļoti  bagāta un krāšņa mūzika, un Zubins Meta, Izraēlas simfoniskais orķestris un Mālers varētu būt ļoti jaudīga kombinācija.

Trešais koncerts, ko iesaku, ir Londonas Simfoniskā orķestra koncerts. Viņi izpildīs Sergeja Prokofjeva un Nikolaja Rimska-Korsakova mūziku, un tā perioda krievu simfoniskā mūzika  ir vēl viena no manām akadēmiskās mūzikas vājībām. Ja sanāk laiks paklausīties akadēmisko mūziku, pirmā izvēle vienmēr ir tieši šīs ģeogrāfiskās lokācijas mūzika. Izcils orķestris un mākslinieki, izcila mūzika, ko tur vairāk piebilst? Tiekamies mūzika!