foto: LETA
Kopš čekas maisu publicēšanas 9 personas vēlējušās pierādīt nesadarbošanos ar VDK
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv".
2019. gada 16. jūnijs, 21:48

Kopš čekas maisu publicēšanas 9 personas vēlējušās pierādīt nesadarbošanos ar VDK

LNT Top 10

Kopš Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) tīmekļa vietnē publicētas bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkas pagājis pusgads un šajā laikā prokuratūra saņēmusi deviņus pieteikumus no personām, kas vēlējušās pierādīt savu nesadarbošanos ar VDK, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu Top 10".

Četras lietas jau izskatītas tiesās, par trīs lietām tiesas vēl lemj, bet vēl divās - prokuratūras pārbaude turpinās, raidījumu informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Tiesu administrācijā raidījums uzzināja, ka šogad tiesas VDK sadarbības fakta konstatēšanas lietās pieņēmušas sešus spriedumus un visos sadarbība ar čeku nav konstatēta. Pieci no spriedumiem jau ir stājušies spēkā, bet vienā vēl nav apritējušas 20 dienas, lai tas notiktu.

Aizbildinoties ar datu aizsardzību, Tiesu administrācija neatklāj, par kādu personu sadarbību ar čeku tiesas lēmušas. LNA pagaidām publicējis tikai vienu no šā gada spriedumiem un tas attaisno ilggadēju Latvijas Bankas darbinieku Andri Ņikitinu, kurš savulaik kandidēja uz Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja amatu, taču daudziem par pārsteigumu pēdējā brīdī no cīņas izkrita.

Tāpat izskanējis, ka šajā laikā savu nesadarbošanos ar čeku tiesā pierādījusi režisore un rakstniece Vija Beinerte un kinorežisors Ivars Seleckis.

Kopumā laikā no 1994. gada līdz 2018. gadam prokuratūra ierosinājusi pārbaudes lietas par 385 personām, kas vēlējušās pierādīt nesadarbošanos ar VDK. Sadarbības faktu tiesas konstatējušas tikai 15 gadījumos. 75 lietas prokuratūra izbeigusi, jo personas tieši vai pastarpināti atzinušas sadarbību ar čeku.