Novadu ziņas
2019. gada 2. jūnijs, 05:18

Atdzims leģendārais Kokmuižas alus brūzis

Kas Jauns Avīze

Valmiermuižas alus ieguldīs trīs miljonus eiro leģendārā brūža atjaunošanā Kocēnu centrā.

Atjaunotā alus darītava atradīsies restaurētā muižas laidara ēkā blakus Kokmuižas pilij. Tajā no nākamā gada pavasara plānots brūvēt Kokmuižas eilus – gada laikā ap 1,5 miljoniem litru.

Līdz Pirmajam pasaules karam Kokmuižā atradās lielākais brūzis ārpus Rīgas, kur tapa Eiropā iecienītāko veidu ali, kurus veda uz Krieviju, tirgojot līdz pat Vladivostokai. Pēc Otrā pasaules kara brūzis darbību pārtrauca.

“Jau desmit gadus esmu sapņojis, ka reiz Kokmuižā varētu atdzimt leģendārais alus brūzis. Šobrīd sapnis ir kļuvis par plānu, jo uzsākam brūža atjaunošanu, lai leģendāro Kokmuižas alu pēc 70 gadiem atkal brūvētu Kocēnos,” teic Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis.

Patlaban izsludināts iepirkums par brūvēšanas iekārtu un aprīkojuma iegādi, ko plānots uzstādīt līdz 2020. gada oktobrim.

Projektu plānots īstenot ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu, ieguldot arī īpašnieka investīcijas un banku aizdevumu. Uzņēmums plāno piesaistīt 2,162 miljonus eiro no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.