foto: LETA
"Beidzot būs cienījams prezidents" - tauta soctīklos pauž sajūsmu par Levita ievēlēšanu
Jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits.
Sabiedrība
2019. gada 29. maijs, 15:00

"Beidzot būs cienījams prezidents" - tauta soctīklos pauž sajūsmu par Levita ievēlēšanu

Jauns.lv

Egila Levita ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā kā dienas svarīgāko notikumu komentējusi arī "parastā tauta" sociālajos tīklos. Atšķirībā no citām reizēm, šodien neapmierinātība, lamas un ķengas tikpat kā nav redzamas, - lielākoties iedzīvotāji ir apmierināti ar šo vēlēšanu rezultātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmajās atklātajās prezidenta vēlēšanās par Levitu savu balsi atdeva 61 deputāts, bet pret bija 32 tautas kalpi. Zīmīgi, ka jaunievēlētais prezidents savā pirmajā runā uzsvēra, ka būs "visu pilsoņu prezidents" - arī trūcīgo, arī pārtikušo, atstumto un to, kuru dzīvē viss ir kārtībā. Un tauta Levita runu jau tagad novērtējusi kā labu esam.

Levitu tviterī apsveica arī Igaunijas un Lietuvas prezidentes, daļu no tvīta rakstot latviešu valodā.

Tikmēr citi soctīklu lietotāji pauž savas personīgās domas par Levitu jaunajā amatā:

Vienlaikus tviterī lasāmi arī daži ar bažām pilni komentāri:

Jau vēstījām, ka prezidenta amatā ievēlēja Egilu Levitu, kuru šim amatam virzīja koalīcijas politiķi. Par Levitu nobalsoja 61 deputāts, savukārt pret balsoja 32 deputāti. Par tiesībsargu Juri Jansonu nobalsoja astoņi parlamentārieši, bet pret bija 85 deputāti. Savukārt parlamentārieša Didža Šmita (KPV LV) kandidatūru atbalstīja 24 deputāti, bet pret bija 69 parlamentārieši.

Levits 1982.gadā beidzis Hamburgas Universitātes Juridisko fakultāti, bet 1985.gadā - Hamburgas Universitātes Sabiedrisko zinātņu un filozofijas fakultāti.

Levits savulaik bija Latvijas vēstnieks Vācijā, Šveicē, Austrijā un Ungārijā. Viņš bija arī 5.Saeimas deputāts, kā arī tieslietu ministrs. Vēlāk Levits tika ievēlēts par Eiropas Cilvēktiesību tiesas locekli no Latvijas, bet tad viņš kļuva par ES tiesas tiesnesi.

Levits ir 1990.gada 4.maija Neatkarības deklarācijas līdzautors, kā arī darbojies Satversmes preambulas projekta izstrādē. Levits arī kandidēja prezidenta vēlēšanās arī 2015.gadā, taču Saeimas vairākums atbalstīja Raimonda Vējoņa kandidatūru. Pašreizējais prezidents Vējonis bija nolēmis atkārtoti uz šo amatu nekandidēt. Šāds lēmums, visticamāk, tika pieņemts, jo acīmredzami trūka balsu Vējoņa pārvēlēšanai uz otro pilnvaru termiņu. Viņa pilnvaras beigsies jūlija sākumā.

FOTO: kā ievēlēja jauno Latvijas prezidentu

Saeima vēlē Valsts prezidentu. Uz amatu pretendēja Egils Levits, Juris Jansons un Didzis Šmits.

gallery icon
60
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās