foto: LETA
Loskutovam pagaidām nav konkrēta plāna nākotnei
Deputāts Aleksejs Loskutovs.
Politika
2019. gada 27. maijs, 11:50

Loskutovam pagaidām nav konkrēta plāna nākotnei

Jauns.lv / LETA

Pagaidām man nav konkrēta plāna nākotnei, atzina Eiropas Parlamentā (EP) nepārvēlētais deputāts Aleksejs Loskutovs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka šā gada 26.janvārī Loskutovam, kuru neievēlēja 13. Saeimā, apstiprināja deputāta mandātu EP. Loskutovs stājās amatā pēc tam, kad EP deputāta mandātu nolika Krišjānis Kariņš (JV), kļūstot par Ministru prezidentu.

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" rezultātus Eiropas Parlamenta vēlēšanās Loskutovs vērtēja, kā ļoti labus. Ņemot vērā, ka pavisam nesen šķita, ka "Vienotība" var noiet no politiskās skatuves, tagad JV ir izdevies uzvarēt EP vēlēšanās. Viņam esot gandarījums par JV vēlēšanu rezultātu, teica Loskutovs.

Savukārt runājot par personīgajiem rezultātiem, Loskutovs tos vērtē kā vēlētāju gribu un piebilst, ka viņam ir gandrīz izdevies saglabāt to vietu JV sarakstā, kur kolēģi viņu bija ielikuši.

Jau ziņots, ka Jaunajā Eiropas Parlamenta (EP) sasaukumā nepārvēlētie deputāti varēs saņemt pabalstu mēnešalgas apmērā par katru institūcijā nostrādāto gadu.

Saskaņā ar vienoto Deputātu nolikumu EP deputāta mēnešalga no 2018.gada jūlija pirms nodokļu nomaksas ir 8757,70 eiro. Šī alga tiek maksāta no EP budžeta. Visi EP deputāti maksā Eiropas Savienības (ES) nodokļus un apdrošināšanas iemaksas, pēc kuru nomaksāšanas viņiem paliek 6824,85 eiro. Turklāt lielākā daļa ES dalībvalstu liek saviem deputātiem maksāt arī savas valsts nodokļus. Tādēļ galīgā alga (alga pēc nodokļu nomaksas) katram deputātam ir atkarīga no nodokļu noteikumiem deputāta izcelsmes valstī.

EP deputātiem pēc pilnvaru laika beigām ir tiesības uz pārejas pabalstu. To piešķir vienas mēnešalgas apmērā par katru deputāta amatā pavadīto gadu. Maksimālais šā pabalsta izmaksāšanas ilgums ir divi gadi. Ja bijušais EP deputāts uzņemas pilnvaras kādā citā parlamentā vai kādā valsts iestādē, pārejas pabalstu samazina tādā apmērā, kāda ir alga jaunajā amatā. Ja EP deputātam vienlaikus pienākas arī vecuma vai invaliditātes pensija, viņš nevar saņemt abus pabalstus, un viņam ir jāizvēlas viens no tiem.