foto: LETA
Tiek testētas ierīces drona signālu uztveršanai; sods pārkāpējiem var sasniegt vairākus tūkstošus
Drons.
2019. gada 18. maijs, 21:35

Tiek testētas ierīces drona signālu uztveršanai; sods pārkāpējiem var sasniegt vairākus tūkstošus

LNT Ziņas

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) sākusi testēt jaunas ierīces, kas uztver drona signālu un vietu, no kurienes bezpilota lidaparāts tiek vadīts. CAA ar šīm ierīcēm Rīgā dienā fiksē vidēji 50 bezpilota lidaparātus. Viens no pirmajiem pasākumiem, kur par neatļautu drona pacelšanu aviācijas uzraugi piemēros arī normatīvajos aktos paredzētos sodus, būs jau rīt gaidāmais Rīgas maratons, tā šovakar vēstī LNT Ziņas.

Drona izmantošanai Rīgas maratona laikā CAA izsniegtas vien trīs atļaujas. Pērējiem, kas bezpilota lidaparātus izmantos nesankcionēti, var piemērot arī administratīvo sodu 150 līdz 3000 EUR apmērā, tā LNT Ziņām skaidroja CAA Bezpilota gaisa kuģu lidojumu drošuma nodaļas inspektors Ilmārs Ozols

Jaunās CAA izmantotās iekārtas spēj uztvert gan signālu no paceltā bezpilota lidaparāta, gan arī noteikt vietu, kur atrodas persona, kas dronu vada.  Bezpilota lidaparātu uztvērēji uzstādīti vairākās vietās galvaspilsētā, viena no tām ir “Saules akmens”. Bet kopumā dienā Rīgā tiek fiksēti 50 bezpilota lidaparātu lidojumi. Lielākā daļā gadījumu atļauju veikt dronu pacelšanu tā īpašnieks nav spējis uzrādīt.

Šodien CAA eksperti veica preventīvo pārbaudi, kuras laikā pieķerti 19 dronu īpašnieki. Viņi pagaidām tikai saņēma brīdinājumu, taču ja kāds neatļauts drona pilots tiks pieķerts rīt, viņam tiks izrakstīts administratīvā pārkāpuma protokols.

Nozari pārraugošās institūcijas cer, ka dronu lietošanas kontroli atvieglos jaunais regulējums, kas stāsies spēkā jau šī gada rudenī. Paredzēts ieviest atļaujas pastāvīgiem lidojumiem, taču tad būs jākārto teorētisko un praktisko zināšanu tests.