Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Keris apšauba Viņķeles piedāvātā veselības apdrošināšanas modeļa sociālo taisnīgumu
foto: LETA
Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Keris.
Sabiedrība

Keris apšauba Viņķeles piedāvātā veselības apdrošināšanas modeļa sociālo taisnīgumu

LETA

Veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) valsts veselības apdrošināšanas piedāvājums ir humāns, tomēr nav pārliecības, vai tas ir pareizs no sociālā taisnīguma viedokļa, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Keris apšauba Viņķeles piedāvātā veselības apdroši...

Arodbiedrības vadītājs norādīja, ka ir cilvēki, kuri nemaksās noteikto obligāto iemaksu veselības apdrošināšanai, bet saņems tos pašus pakalpojums, ko tie, kuri godīgi piedalīsies sistēmā. Tādējādi, viņaprāt, iepriekšējais piedāvājums ar diviem pakalpojumu groziem bijis taisnīgāks un humānāks, jo tajā cilvēkiem, kuri nesniedz ieguldījumu veselības aprūpes finansēšanā saņem daudz, tomēr zināma pakalpojumu daļa viņiem ir ierobežota.

Keris atzina, ka ar Viņķeles piedāvājumu veselības aprūpē strādājošajiem nebūs jāšķiro pacienti, tomēr viņš uzskata, ka darbiniekiem nebūs viegli noskatīties, kā cilvēks, kurš ignorē sabiedrību un neiegulda tās attīstībā, saņem pakalpojumus pēc augstākajiem standartiem.

Pēc Kera domām, viss ideāli nebija iepriekšējā veselības apdrošināšana modelī, un nav ideāli ar jaunajā piedāvājumā.

Jau ziņots, ka veselības ministre jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā piedāvās neapdrošinātajiem noteikt mazu, bet obligātu iemaksu, kas faktiski nozīmēs vienota veselības aprūpes pakalpojumu groza ieviešanu Latvijā.

Lai gan patlaban pieņemts lēmums nepieciešamās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā veikt kopā ar nodokļu reformas pārskatīšanu 2021.gadā, konceptuāls piedāvājums jau gatavs. Pēc Viņķeles paustā, tas paredzēs, ka visi, kuri gūst ienākumus no darba, maksās sociālās apdrošināšanas iemaksu veselībai 1% apmērā no sociālās apdrošināšanas iemaksām, ko veic no minimālās algas. Pieaugot minimālajai algai, attiecīgi pieaugs arī maksājums, piebilda ministre.

Tikmēr personām, kuras neiekļausies apdrošināšanas sistēmā, gada sākumā būs jāveic veselības apdrošināšanas maksājums 51 eiro apmērā, skaidroja ministre. Viņi līdzīgi kā nekustamā nodokļa gadījumā saņems paziņojumu, ka līdz noteiktam laikam jāsamaksā šī summa, tomēr arī cilvēki, kuri nebūs veikuši šo iemaksu, varēs saņemt valsts veselības aprūpes pakalpojumus nepieciešamības brīdī. Patlaban piedāvājums paredz - ja cilvēks nebūs veicis obligāto iemaksu, bet nonāks situācijā, kad būs nepieciešama valsts apmaksāta veselības aprūpe, viņam pakalpojums tiks sniegts, atgādinot, ka maksājums ir jāveic.

Viņķeles piedāvājums paredz, ka neveiktās apdrošināšanas iemaksas uzkrāsies kā parāds, tomēr tas neliegs personai piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem.