foto: LETA
Jaunpils mēre: "Pašvaldību reforma ir politisks pasūtījums"
Jaunpils novada domes vadītāja.
Novadu ziņas
2019. gada 16. aprīlis, 17:55

Jaunpils mēre: "Pašvaldību reforma ir politisks pasūtījums"

Jauns.lv / LETA

Plānotā administratīvi teritoriālā reforma ir politisks pasūtījums ar mērķi pārņemt varu lielajās pašvaldībās, tādu viedokli pauda Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Novada vadītāja uzskata, ka Jaunpils ir pašpietiekams novads, kas, pieņemot lēmumus, spēj realizēt savu pašvaldības būtību, veidojot iedzīvotāju pašapziņu, taču mazajās pašvaldībās valsts neieklausās.

"[Vides aizsardzības un reģionālās attīstības] ministrs [Juris Pūce (AP)] solīja uzklausīt iedzīvotāju viedokli, taču viņš skaidri pateica, ka tas viņa lēmumu neietekmēs. Viedokļa uzklausīšana ir tikai ķeksītim, kas ir diezgan skumji," apgalvoja Gintere, piebilstot, ka novadā ir apspriesta iespēja rīkot iedzīvotāju aptauju vai referendumu par plānoto pašvaldību apvienošanu.

Domes priekšsēdētāja nav saklausījusi arī reformas ekonomisko pamatojumu, tāpēc uzskata, ka tā ir politisks pasūtījums ar mērķi pārņemt varu, īpaši lielās pašvaldībās, piemēram, apavienojot Ogres un Ikšķiles novadu.

Gintere ironizēja, ka Jaunpils novads būtu jāpievieno Rīgai, jo iedzīvotāji un uzņēmēji pakalpojumus, kas nav pieejami novadā, saņem galvaspilsētā. Daļa izvēlas arī Dobeli un Tukumu.

Viņa arī sprieda, ka jau pašlaik Jaunpils, Engures, Tukuma un Kandavas novadi, kas kādreiz darbojušies vienā rajonā, sadarbojas vairākās jomās - civilajā aizsardzībā, izglītība -, taču, piemēram, būvvalde Jaunpils novadam ir sava. Nonākšanu atpakaļ rajona robežās Gintere salīdzina ar lauku iznīcināšanu, jo pašlaik neviens nevarot pateikt, ka iedzīvotāji dzīvos labāk.

"Smagi apzināties, ka cilvēkus mēra pēc ekonomiska izdevīguma un esi valstij pārāk dārgs un lieks, un no tevis labprāt atbrīvotos," noteica novada domes priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā pašvaldību teritoriālā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās