foto: LETA
Rīgas vēlēšanu galvenais uzraugs Kokins kā "konsultants" no RS gadiem ilgi saņēmis atalgojumu
Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.
Politika
2019. gada 22. marts, 19:48

Rīgas vēlēšanu galvenais uzraugs Kokins kā "konsultants" no RS gadiem ilgi saņēmis atalgojumu

TV3 ziņas

Kļuvis publiski zināms, ka “Rīgas satiksmes” dāsni atalgoto konsultantu vidū bijis arī Rīgas vēlēšanu galvenais organizators Juris Kokins. Viņš trijos gados no uzņēmuma saņēmis 75 000 eiro, kas raisa bažas par vēlēšanu godīgumu. Nils Ušakovs (S) ētikas problēmas šajā situācijā nesaskata, bet Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir pārliecināta, ka tas ir vien ētiskas dabas jautājums, vēsta "TV3 Ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ušakovs savas pozīcijas Rīgas domes vadībā pēdējās vēlēšanās nosargāja vien ar pāris procentu pārsvaru. Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs ir Juris Kokins. Viņš gadiem ilgi strādāja Ušakova pārraudzītajā “Rīgas Satiksmē” par tā saukto “konsultantu”.

Šis termins jau teju folklorizējies: konsultanti, lielākoties, ir bijuši “Saskaņai” pietuvināti politiskie ielikteņi, kuri vai nu mūk no jautājumiem vai nespēj loģiski pamatot, par ko saņēmuši naudu. ”Palīdzēju mazliet sporta sacensības organizēt,” piemēram, tā savu devumu ”Rīgas satiksmei” raksturoja konsultants, Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks. Viņš par šo ”piepalīdzēšanu” pērn saņēma teju 20 000 eiro, vēsta "TV3 Ziņas".

Konsultantus, kas no “Rīgas Satiksmes” barojās gadiem un kopskaitā bija ap 50, gada beigās izravēja par pagaidu vadītāju ieceltais Anrijs Matīss, kurš pēc pāris mēnešiem gan šo amatu pameta.

"TV3 Ziņas" zvanīja pašam Kokinam, lai noskaidrotu, ko viņš īsti darīja raibajā “Rīgas Satiksmes” konsultantu pulkā, par ko tieši viņš vairāku gadu laikā saņēmis 75 000 eiro? Pēc telefona signāla spriežot, Kokina kungs atrodas ārzemēs, un šobrīd nevar atbildēt.

CVK noplāta rokas – īsti labi jau nav, bet neko darīt nevaram. “Protams, ka vēlēšanās uzticības jautājums ir ļoti būtisks. Pašvaldību vēlēšanu vadītāji un locekļi drīkst strādāt citos darbos, tādā ziņā formāli likums pārkāpts nav. Mums nav informācijas, kā bijis. Vēlēšanu komisiju ievēl attiecīgā pašvaldība, līdz ar to mums ir mazas iespējas ietekmēt viņu izvēli," stāsta CVK vadītāja Kristīne Bērziņa. No Kokina kunga paskaidrojumi nav jautāti.

Tiesisks pamats kaut vai sēdes laikā izjautāt Kokinu par viņa mīklaino darbību “Rīgas satiksmē” būtu vien tad, ja Kokina rīcību izvērtēt rosinātu Rīgas dome, vai, piemēram, kāds CVK loceklis. Līdz šim neviens par Kokina aktivitātēm interesi nav izrādījis. Pat ne Nacionālās Apvienības virzītais Ritvars Eglājs.

Uz "TV3 Ziņu" jautājumu, vai Eglājs plāno jautāt Kokinam ko par radušos situāciju, Eglājs atbild, ka vēl nav izlēmis, bet, visticamāk, pajautās. "Par Kokina rīcību vēlēšanu rīkošanā, mums pretenziju nav. Par otru lietu – izskatās neētiski, bet jālemj Rīgas domei," saka Eglājs.

“Šajā situācijā man grūti saskatīt pārkāpumu, ņemot vērā Kokina kunga darbu CVK, viņš to ir pildījis un pilda godprātīgi un atbilstoši augstākajām prasībām. Viņš šajā amatā strādāja vēl pirms es biju ievēlēts par Rīgas domes priekšsēdētāju. Izteikt šaubas par viņa morāli vai profesionalitāti nav ne mazākā pamata,” viedokli pauž Ušakovs.

Kokina piepelnīšanās Ušakova uzraudzītajā kapitālsabiedrībā un reizē balsu skaitīšana Rīgas vēlēšanās pašam Ušakovam šķiet pašsaprotama lieta: “Kādā veidā tas varētu likt šaubīties par viņa objektivitāti?”

2005. gadā Kokins pats kandidēja uz Rīgas domi no Šlesera Latvijas Pirmās Partijas. Vairāku gadu laikā viņš Šlesera partijai ziedojis 9000 eiro, vēsta "TV3 Ziņas".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās