foto: LETA
Irbenes lokatoram lūdz 343 000 eiro no valsts budžeta ik gadu
Ventspils Augstskola lūdz valsts budžetā ik gadus paredzēt 343 000 eiro Irbenes radioteleskopam.
Novadu ziņas
2019. gada 17. marts, 17:06

Irbenes lokatoram lūdz 343 000 eiro no valsts budžeta ik gadu

Jauns.lv / LETA

Ventspils Augstskola (VeA) lūdz valsts budžetā ik gadus paredzēt 343 000 eiro Irbenes radioteleskopa uzturēšanai, liecina Saeimai nosūtītā VeA vēstule.

Irbenes radioteleskopa atjaunotās antenas pacelšana

gallery icon

Vēstulē norādīts, ka radioteleskopu komplekss Irbenē ir unikāls un vienīgais starptautiskas nozīmes liela mēroga zinātnes infrastruktūras objekts, kas nodrošina kosmosa datu uztveršanu, pārraidi un pirmapstrādi un sastāv no diviem radioteleskopiem un attīstībā esošu zemas frekvences antenu lauku.

Latvijas ir investējusi vairāk nekā 8,4 miljonus eiro VeA inženierzinātņu institūta ""Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas centrs" radioteleskopu kompleksa atjaunošanā un attīstīšanā. Patlaban investīcijas turpinās, lai veiktu radioteleskopa "RT 32" pretkorozijas apstrādi, tehniska personāla un pētnieku darba telpu uzlabošanu, ka arī antenu lauka izveidošanu.

Līdz šim papildus investīciju projektiem no 2016.gada līdz 2018.gadam Irbenes radioteleskopa uzturēšanas izmaksas bija 343 000 eiro gadā. Šīs izmaksas nosedza komunālos pakalpojumus, maksu par siltumu, elektroenerģiju, tehnisko apkopi, apsardzi, iekārtu ekspluatācijas un objekta inspekcijas izdevumus.

Kopš 2015.gada pētnieki ar atbalstītajiem pētījumu projektiem piesaistījuši finansējumu 5,69 miljonu eiro apmērā. Tomēr, tā kā pētniecības projekti ir saistīti ar pētniecības aktivitātēm, bet infrastruktūras projekti ir vērsti uz objekta renovāciju un attīstīšanu, tad neviens no šiem projektu veidiem nesedz Irbenes radioteleskopu kompleksa uzturēšanai nepieciešamos izdevumus.

"VeA diemžēl nav līdzekļu infrastruktūras uzturēšanai, tādēļ, ja šādi līdzekļi netiek piešķirti valsts līmenī, tad tiek apdraudēta Irbenes radioteleskopu pastāvēšana un līdz šim veiktās Latvijas investīcijas šajos objektos," uzsvērts augstskolas vēstulē.

Iepriekš koalīcijas pārstāvji jau izteikušies, ka 2019.gada budžetā netiks paredzēti papildus līdzekļi jauniem prioritāriem pasākumiem.