Uldis Neiburgs kļūst par "Gada vēsturnieku Latvijā"
foto: LETA
Vēsturnieks Uldis Neiburgs.
Kultūra
2019. gada 8. martā, 16:51

Uldis Neiburgs kļūst par "Gada vēsturnieku Latvijā"

Jauns.lv / LETA

Aptaujas rezultātā balvu "Gada vēsturnieks Latvijā 2018" ieguvis Uldis Neiburgs, informēja "Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības" pārstāvji.

Uldis Neiburgs kļūst par "Gada vēsturnieku Latvijā...

Vairākums aptaujas dalībnieku novērtējuši vēsturnieka Neiburga devumu vairāku gadu garumā, strādājot pie līdz šim mazāk zināmu Otrā pasaules kara notikumu Latvijā pētniecības. Daudzi no šiem tematiem ir pretrunīgi, aktuāli un neērti vēl šodien.

Sava darba rezultātā Neiburgs sarakstījis vairākās sabiedrībā populārās grāmatās, piemēram, "Dievs, Tava zeme deg! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti" un tās turpinājumā "Grēka un ienaida liesmās! Latvijas Otrā pasaules kara stāsti", kas iznāca šī gada sākumā.

Pētnieka interešu lokā ir arīdzan mazāk zināmas, bet nepelnīti noklusētas tēmas - Latvijas pretošanās kustības darbība un Salaspils nometne. Aptaujas dalībnieki atzinīgi vērtējuši arī pētnieka atsaucību runāt par sabiedrībā neērtiem jautājumiem medijos, tai skaitā krievu medijos, veicinot diskusiju par padomju okupācijas gados radītiem stereotipiem plašākā auditorijā.

Aptaujas un balvas "Gada vēsturnieks Latvijā" mērķis ir popularizēt vēsturi un pievērst sabiedrības uzmanību vēsturnieku devumam iepriekšējā gadā.

Sabiedriskās aptaujas dalībnieku vairākums par gada vēsturnieku 2017.gadā izvēlējās arheoloģi Elīnu Guščiku, 2016.gadā - asociēto profesoru Jāni Taurēnu, 2015.gadā - profesoru Hariju Tumanu, 2014.gadā - vēstures doktoru Gustavu Strengu, 2013.gadā - profesoru Aivaru Strangu, 2012.gadā profesoru - Ēriku Jēkabsonu. Par pirmo "Gada vēsturnieku Latvijā" 2011.gadā kļuva vēstures doktors Kaspars Zellis.

Tēmas