foto: Paula Čurkste/LETA
Kā ministre Petraviča putrojas un melo par aplokšņu algām sava vīra uzņēmumā
Labklājības ministre Ramona Petraviča putrojas ar skaidrojumiem par vīram piederošo uzņēmumu “Monēta”, lai sevi attaisnotu apvainojumos par aplokšņu algu izmaksāšanu. Pagaidām viņai šī taisnošanās diez ko raiti neveicas.
Sabiedrība
2019. gada 8. marts, 05:23

Kā ministre Petraviča putrojas un melo par aplokšņu algām sava vīra uzņēmumā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Labklājības ministre un Saeimas deputāte Ramona Petraviča (KPV LV) putrojas un melo vai vismaz visu nepasaka visu līdz galam, lai atmazgātos tīra pēc apvainojumiem, ka viņas vīra Aleksandra uzņēmumā “Monēta”, kas pārvalda vairākus lauku veikalus Saldus novadā, maksāta aplokšņu alga. Petraviča “Monētā” bija grāmatvede jeb finanšu pārvaldniece laikā, kad tur esot izmaksātas aplokšņu algas.

Portāls Jauns.lv jau rakstīja, ka bijušais SIA “Monēta” transporta atzara darbinieks Dainis Prātiņš apgalvojis, ka viņam 2013. gadā izmaksāta aplokšņu alga, kaut kur “uz ceļa vai garāžā” Saldus pusē – pie viņa vairākas reizes piebraucis Petraviču pāris – “Monētas” direktors Aleksandrs Petravičs ar savu sievu, uzņēmuma grāmatvedi Ramonu, un viņam par darbu iedevis naudu aploksnē. Prātiņam neesot skaidrs, kā Petraviča ar “tādu reputāciju nokļuvusi tik tālu”, jo tā ir “naudas zagšana valstij un cilvēkiem”. Prātiņš esot gribējis saņemt algu oficiāli, lai par visu tiekot maksāti nodokļi, bet uz to saņēmis priekšnieka atbildi, ka par to varēšot parunāt kādu citu dienu.

Pēc tam, kad aplokšņu algas izmaksāšanā tika vainota arī pati Petraviča, viņa sāka atrunāties un mazgāties tīra, pat norobežoties no darbībām SIA “Monēta”: “(“Monēta”) pieder manam vīram, bet man tur nepieder nekādas kapitāldaļas. Es tik pat labi varēju strādāt “Maximā” vai “Rimi””. Ministre arī piebildusi, ka apvainojumi saistība ar “Monētas lietu” nav viņas “reputācijas lieta. Jo nekas nelikumīgs nav veikts”.

Pirmā pārteikšanās: ne par visu komandējuma dienas naudu nemaksā nodokļus

Petraviča nav noliegusi, ka Prātiņam izmaksāta nauda aploksnē, bet uzsvērusi, kā tā nav bijusi vis nelegāla alga, bet gan komandējuma nauda. Petraviča taisnojās, ka viņa “nav kaza” un neko nelikumīgu neesot darījusi – Prātiņš vienkārši esot sajaucis algu ar komandējuma dienas naudu, par kuru nodokļus nemaksājot.
 
“Vēl ir paredzēta nauda viņa izdevumiem par komandējumu. Par dienas naudu netiek maksāti nodokļi, tas ir likumīgi”. Lai arī konkrēti netika nosauktas summas, cik tad īsti Prātiņš aploksnē saņēmis, Petravičas vispārīgs apgalvojums, ka par komandējuma dienas naudu nodokļi netiek maksāti nav īsti pareizs. Nodokļi netiek maksāti tikai tad, ja tā nav lielāka par sešiem eiro (pašreiz; 2013. gadā tie bija četri lati) dienā braucienos pa Latviju.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa portālam Jauns.lv pauda: “Dienas naudu darba devējs izmaksā darbiniekam, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem). Ar nodokļiem neapliekamā dienas naudas norma tiek noteikta atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.
 
Darbiniekam izmaksātā komandējuma izdevumu daļa, kas pārsniedz noteikto dienas naudas normu (šobrīd – seši eiro Latvijas teritorijā) ir apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un attiecīgi veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”. Tāpat “darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina ceļa (transporta) izdevumus, ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti”. Šeit ietilpst arī samaksa par degvielu.

Savukārt visu šo naudu tik tiešām var izmaksāt arī aploksnē jeb skaidrā naudā. VID skaidro: “Kārtība, kādā veidā tiks izmaksāta komandējuma nauda darbiniekam, nosakāma uzņēmuma grāmatvedības politikā uzņēmuma vadītāja noteiktajā kārtībā. Komandējuma nauda izmaksājama no uzņēmuma kases (skaidrā nauda) vai šīs personas bankas kontā no uzņēmuma bankas konta (bezskaidrā nauda). Nodokļu normatīvie akti nenosaka konkrētu norēķinu veidu, kas jāievēro izmaksājot komandējuma naudu darbiniekam”.

Otra neatbilstība: spekulēšana ar VID iesniegtajiem datiem

VID ir apliecinājis, ka ir saņēmis informāciju par iespējamām nelikumībām Monētas grāmatvedībā un par to uzsācis pārbaudi. Var pieņemt, ka pārbaudes saistās arī ar aplokšņu naudu izmaksu uzņēmumā. Petraviča šai ziņā spekulē ar apgalvojumiem, ka VID visas ziņas iesniegtas un nekādi pārkāpumi neesot atrasti. Tomēr VID nav saņēmis visu nepieciešamo informāciju un teic, ka jau vairākus mēnešus gaida uz “Monētas” atbildi.

Petraviča apgalvojusi, ka pagājušā gada novembrī VID pieprasīja uzņēmumam dokumentus un skaidrojumus, kurus arī uzņēmums sniedza. “Visi nepieciešamie skaidrojumi un dokumenti dienestam tika sniegti, tāpēc ļoti ceru, ka šis nepatīkamais skandāls arī drīzumā beigsies,” sacīja ministre.

Tomēr VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” teica, ka VID aizvadītā gada novembrī nosūtījis vēstuli ministres vīram piederošajam uzņēmumam SIA “Monēta” un joprojām gaida atbildi. “Pēdējā sarakste ar Petravičas kundzi bija 20. novembrī, kad VID nosūtīja vēstuli. Es gan neizpaudīšu tās saturu, bet viņas vīrs to noteikti zina, jo viņš ir uzņēmuma amatpersona. Mēs gaidām atbildi uz konkrēto vēstuli un aicinām sadarboties ar VID,” teica dienesta vadītāja.