foto: LETA
"Jūs man sakāt, ka esmu kaza, bet es saku, ka nē" - ministre Petraviča taisnojas par aplokšņu algām sava vīra uzņēmumā
Labklājības ministre Ramona Petraviča.
Politika
2019. gada 26. februāris, 18:50

"Jūs man sakāt, ka esmu kaza, bet es saku, ka nē" - ministre Petraviča taisnojas par aplokšņu algām sava vīra uzņēmumā

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas partneru vairākums pauž, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID) jāveic pārbaude saistībā ar iespējamu "aplokšņu algu" izmaksu labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) vīra uzņēmumā, lai pēc tam varētu lemt par rīcību šajā situācijā atbilstoši VID konstatējam. Tikmēr pati ministre turpina noliegt, ka uzņēmumā valdījusi ēnu ekonomika, tostarp sarunā ar LTV izvēlējusies košus epitetus.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) savu nostāju attiecībā uz Petravičas situāciju varēs paust pēc tam, kad VID būs veicis pārbaudi šajā lietā un iepazīstinājis ar secinājumiem, pauda JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe. Politiķe norādīja, ka izskanējušos faktus jāpārbauda attiecīgajām VID struktūrvienībām, ņemot vērā publiski izskanējušās ziņas un negaidot atsevišķu iesniegumu. Ņemot vērā Petravičas augsto amatu, VID pārbaude jāveic prioritārā kārtībā atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, pauda politiķe. Kad JKP redzēs konstatētos faktus, tie tiks apspriesti un varēs lemt par atbilstošu rīcību, norādīja politiķe.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja, ka šī situācija vistuvākajā laikā ir jāpārrunā koalīcijā, jo valdībai ir jāspēj parādīt, ka tā var risināt konstatētās problēmas. AP uzskata, ka šis gadījums ir būtisks, un Pavļuts pauda cerību, ka VID veiks pārbaudi un noskaidros visus faktus jeb patiesību. Vaicāts, vai politiskais spēks uzskata, ka Petravičai šajā situācijā ir jāatkāpjas no amata, AP līdzpriekšsēdētājs pauda, ka "šādā gaismā" politiskais spēks par to nav spriedis.

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins norādīja, ka izskanējusī informācija jāpārbauda VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei. Pēc tam iestādei ir jāsniedz atbilde par to, kas secināts - vai tas ir apmelojums, kā apgalvo pati ministre, vai arī ir konstatēta aplokšņu algas maksāšanas līdz 4300 eiro, kas paredzētu administratīvo atbildību, vai arī virs šīs summas, par ko paredzēta kriminālatbildība, pauda Judins.

JV pārstāvis sacīja, ka, lai arī gribētos, lai atrisinājums situācijai būtu jau rītdien, tomēr jāņem vērā, ka tā ir juridiska lieta, kura politiķiem nav jāizlemj. Kad būs informācija par pārbaudes rezultātiem, "Jaunās Vienotības" frakcija arī pieņems attiecīgu lēmumu, bet tagad nerīkosies, balstoties uz emocijām, skaidroja Judins.

Kā ziņots, mazumtirdzniecības un transporta pakalpojumu uzņēmumā SIA "Monēta", kas pieder Petravičas vīram Aleksandram Petravičam, ir maksāta aplokšņu alga, "Delfi TV ar Jāni Domburu" apgalvojis bijušais uzņēmuma darbinieks Dainis Prātiņš. Petraviča šajā uzņēmumā iepriekš ieņēmusi finanšu vadītājas amatu.

Savukārt Petraviča atkārtoti noliedz "aplokšņu algu" maksāšanu viņas vīram piederošā mazumtirdzniecības un transporta pakalpojumu uzņēmumā, uzsverot, ka "apmelojošu ziņu" dēļ no amata neatkāpsies.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paudis, ka šajā jautājumā skaidrība jāpanāk, sadarbojoties ar VID.